Slovenija
205 ogledov

Trinajstletni Blejec izdelal orgle

Blejec Andraž Ristič se je odločil, da bo orgle še izboljšal, zato jih je spet p Žurnal24 main
Osnovnošolec Andraž Ristič izdelal orgle z eno oktavo. O njem posnet dokumentarni film.

Skorajšnji osmošolec Blaž Ristič se je odločil, da izdela orgle. In je to tudi storil. Manjše orgle – gre za eno oktavo oziroma klaviaturo s 14 tipkami – je izdelal v enem letu.

"Kraljica glasbil"
Orgle so me navdušile že pri petih letih, ker zmorejo ustvariti toliko različnih zvokov. Zame so kraljica glasbil!” je za Žurnal24 povedal Andraž. Preštudiral je veliko literature in za strokovne nasvete zaprosil mojstra Tomaža Močnika, ki ima v Cerkljah delavnico za izdelovanje orgel. “Pomagal mi je s 14 kovinskimi piščalmi, kajti sam sem sprva nameraval izdelati lesene, vendar kovinske ustvarjajo lepše zvoke,” je razložil Andraž, ki se uči igranja klavirja in orgel. “Ni dovolj, da glasbo le poslušaš, moraš jo tudi dojemati,” je dejal.

Film o ustvarjanju
Mladi Blejec se ne želi hvaliti, zato o svojih podvigih ne govori veliko. Je pa vzbudil radovednost pri režiserju Jerneju Kastelicu, ki je o Andražu posnel dokumentarni film. Na sporedu Televizije Slovenija bo jeseni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.