Slovenija
17 ogledov

Tristo evrov za sto tisoč upokojencev

1/2
Žurnal24 main
Z zaprtjem poglavja o posebnem dodatku upokojencem in o delitvi dobička med delavce so stranke prihodnje vladne koalicije sklenile pogajanja o vsebini koalicijske pogodbe.

 

Türk izbira mandatarja

Koalicijsko pogodbo morajo potrditi še organi vseh štirih koalicijskih strank. "Moja želja je, da bi do tega prišlo čim prej," pravi Pahor. Predsednik republike Danilo Türk se bo v sredo pogovarjal z vodji poslanskih skupin. Zjutraj se bo pogovarjal z največjimi štirimi (SD, SDS, Zares in DeSUS), popoldne (po zaključku vaje Slovenske vojske na Počku) pa še s preostalimi štirimi poslanskimi skupinami (SNS, SLS, LDS in poslanca narodnih manjšin). V četrtek naj bi predsedniku DZ Pavlu Gantarju sporočil ime novega mandatarja. Ta mora potem v 48 urah sklicati sejo DZ, ki pa ne sme biti pozneje kot v sedmih dneh.

V sredo naj bi se tako najverjetnejši prihodnji mandatar Borut Pahor s predsednikoma strank pogovarjal tudi o kadrovskem delu. Jasno je, da bodo v vladi vsi trije predsedniki strank. Kot je dejal Pahor, to pomeni krepitev politične homogenosti prihodnje koalicije. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec sicer pravi, da je kadrovski del še povsem odprt, slišati pa je, da naj bi prevzel ministrstvo za delo ali notranje zadeve. Govori se tudi, da sta Pahor in Gregor Golobič že dva tedna dogovorjena, da bo slednji prevzel ministrstvo za šolstvo, Igor Lukšič pa naj bi se preselil na ministrstvo za visoko šolstvo.

Upokojencem 60 milijonov

Pogajalci prihodnje koalicije so se včeraj dogovorili, da bo 100.000 upokojencev z najnižjimi pokojninami januarja 2009 prejelo 150 evrov dodatka, septembra pa še 150 evrov. Ostalih 158.000 upokojencev, ki imajo pokojnino nižjo od 500 evrov, pa bi se razdelilo v pet ali šest razredov. To naj bi državo stalo 60 milijonov evrov. Ta dogovor bi tudi zapisali v koalicijsko pogodbo. "Obveščen sem, da je ta dogovor po projekciji, ki jo imamo, javnofinančno vzdržen," pravi Pahor. Kljub temu pa bo danes predsednikom ostalih treh strank predlagal, da se te številke lahko spremenijo, če se bo finančna kriza poglobila. Kar bi lahko pomenilo, da je januarski dodatek zanesljiv, septembrski pa je odvisen od sredstev, ki bodo na voljo.

Tudi o delitvi dobička

Pogajalci so se dogovorili tudi, da bo delitev dobička obvezna. Podjetje ga lahko razdeli ali v obliki dodatka k plači ali pa v obliki posebnega pokojninskega sklada, ki bi bil voden izven podjetja. Obvezni delitvi so nasprotovali predvsem v LDS.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.