Slovenija
196 ogledov

Trn v peti

Janka Gačešo so v disciplinskem postopku spoznali za krivega. Na odločitev se la Žurnal24 main
Disciplinska komisija. Ker naj bi užalil direktorja Doba, Gačeša dobil opomin.

Za lažji prekršek, ker naj bi z besedo genocid užalil direktorja zapora na Dobu Jožeta Podržaja, si je obsojenec Janko Gačeša prislužil javni opomin. Disciplinski postopek, ki ga je zoper njega vodila pravnica Helena Krajšek, se je odvil 28. maja.

Peticija pod prisilo
Poleg lažje kršitve so mu očitali še težji prekršek, ker naj bi prisiljeval soobsojence, naj podpišejo peticijo, s katero je od vodstva zavoda zahteval, naj se obsojencem v zavodski ambulanti vrnejo ugodnosti, ki so jim bile odvzete zaradi kršitev enega obsojenca.

Janko Gačeša. Obsojen je zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let in je zaradi opozarjanj na nepravilnosti, ki se dogajajo v našem največjem zaporu, trn v peti vodstvu Doba.

Disciplinski ukrep: samica, je sporočila Renata Derganc Cizelj z Doba. "Menim, da ukrepi zoper vse obsojence zaradi enega načeloma niso dobri, in se temu izogibamo," pravi vršilec dolžnosti direktorja vseh zaporov Dušan Valentičič.

 

Priče izključile javnost
Disciplinski postopek, ki se ga vodi po zakonu o upravnem postopku, je javen, razen če se o tem drugače ne izreče obdolženec, nam je pojasnil odvetnik Franci Matoz, ko smo ga vprašali, ali je po zakonu, da vodja postopka vsako pričo posebej vpraša, ali si želi, da je javnost pri postopku navzoča. Priče se z navzočnostjo javnosti niso strinjale, zato jo je pravnica delno izločila. "Vsebina moje izjave bo vplivala na pričevanje prič, ki so pri moji izjavi navzoče," pa je na dejstvo, da je pravnica od obsojenca zahtevala, naj se o krivdi izreče pred pričami, opozoril Gačeša. "Pravnica od obsojenca ne more zahtevati, naj se izreče pred pričami," se z Gačešo strinja tudi Matoz. "Po moji oceni ne spraševanje prič o navzočnosti javnosti ne izrekanje o krivdi obdolženca nima nobene pravne osnove," je prepričan tudi odvetnik Aleksander Čeferin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.