Slovenija
10 ogledov

Trobec Bučanova prepričala odbor

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Kandidatka za ministrico Duša Trobec Bučan se je na zaslišanju predstavila pred parlamentarnim odborom za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Odbor jo je podprl.

Čeprav je premier Borut Pahor razmišljal tudi o tem, da bi mogoče ukinil ministrstvo za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, je naposled državnemu zboru le podal predlog. Pravilno je ocenil, da bo Duši Trobec Bučan uspelo prepričati dovolj poslancev. Sam jo je ocenil kot izkušeno in primerno kandidatko, poleg tega pa se mu zdi pomembno, da je zadnje leto kot državna sekretarka delovala na ministrstvu, ki je v tem času izboljšalo črpanje evropskih sredstev. Z osmimi glasovi za in štirimi proti je večina njeno predstavitev ocenila kot ustrezno.

Ena letošnjih ključnih prioritet je izboljšanje področja evropske kohezijske politike.
Duša Trobec Bučan

Za skladen regionalni razvoj
Regionalne razlike v Sloveniji se ne zmanjšujejo, je dejala na začetku predstavitve in dodala, da si moramo v prihodnosti prizadevati za čim skladnejši regionalen razvoj v celotni državi. Kot uspeh ocenjuje ravno to, da so lani uspeli uravnotežiti črpanje evropskih sredstev.

Omenila je tudi predlog novega zakona o skladnem regionalnem razvoju, ki je trenutno v drugem branju v parlamentu. "Obstoječi zakon nima sistemskih odgovorov na velike spremembe, ki so nastale kot posledica krize," pravi in dodaja, da predlog ponuja nekatere potrebne odgovore.

Pozornost Pomurju
Med drugim je naštela, da načrtujejo nov razpis za spodbujanje začetnih investicij v podjetjih, spodbujanje razvoja Pomurja, pripravljajo pa tudi prvo letno poročilo o pripravi in razvoju zakona, namenjenega Pomurju. Ravno pomurski regiji bodo namenili veliko pozornosti.

Krize še ne bo konec
V nadaljevanju je poudarila, da bodo letos nadaljevali še z intenzivnejšim podeljevanjem kohezijskih sredstev (vsota naj bi se gibala okoli 800 milijonov evrov). "Moramo pa biti realni in pričakovati, da krize še ne bomo prebrodili letos," je dodala.

Tudi Slovenijo je močno prizadela gospodarska kriza, kar se odraža na več področjih: "Evropska sredstva so na voljo, problem je v zagotovitvi lastnih sredstev, ki so predpogoj za financiranje projektov," pojasnjuje. Za konec je dodala še, da nameravajo letos še povečati dinamiko črpanja sredstev ter kadrovsko okrepiti slovenske nacionalne kontrolorje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.