Slovenija
14 ogledov

Trošarina za elektriko bo nižja

Elektrika bo dražja. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Vlada je sprejela uredbo o določitvi zneska trošarine za električno energijo. Ta se bo 1. avgusta z enega evra namesto na 6,05 evra zvišala na 3,05 evra za megavatno uro.

Zakon daje pooblastilo vladi za zmanjšanje ali povečanje trošarine v skladu z gospodarsko politiko države. Po noveli zakona bi se trošarina za električno energijo 1. avgusta zvišala na 6,05 evra za megavatno uro, 1. novembra pa še dodatno na 12,10 evra.

Kot so sporočili z urada vlade za komuniciranje, bo finančni učinek spremembe višine trošarine za električno energijo, določene s to uredbo, v primerjavi s trošarino, veljavno do 1. avgusta (en evro za eno megavatno uro), v obdobju od 1. avgusta do 31. oktobra 2010 znašal 7,8 milijona evrov oziroma 2,6 milijona evrov na mesečni ravni.

V primerjavi z oceno proračunskih prihodkov na podlagi novele zakona, ki določa trošarino v višini 6,05 evra za megavatno uro, bodo proračunski prihodki v obdobju od 1. avgusta do 31. oktobra nižji za 7,8 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.