Slovenija
51 ogledov

Trpela bo oskrba

Iztok Tomazin, direktor ZD Tržič, se boji, da pomeni krčenje programa nujnih reš Žurnal24 main
Iz današnje gorenjske izdaje Žurnala24: ZD Tržič. V rdečih številkah zaradi odvzetega programa nujnih medicinskih prevozov.

Izguba. Zdravstveni dom Tržič je imel lani 120 tisoč evrov izgube, je ocenil direktor Iztok Tomazin. Za izgubo dolži novi pravilnik o prevozih pacientov.

Tomazin je opozoril, da imajo na voljo le oceno, ker dokončnega obračuna zavoda za zdravstveno zavarovanje še nimajo; predvidoma naj bi ga dobili konec meseca. "Izguba je nastala izključno zaradi odvzetega programa nujnih reševalnih prevozov, s katerim je ZD Tržič izgubil vir sredstev za polovico ekipe za nujne prevoze pacientov," je dejal.

Prvič izguba
V ZD Tržič bodo lansko izgubo pokrili s presežki iz prejšnjih let, pri čemer Tomazin spomni, da so vsa leta zadnjega desetletja z izjemo lanskega poslovali pozitivno. "Ministrstvo za zdravje smo prosili za vrnitev odvzetega programa, kar se zdi malo verjetno. Druga možnost, v katero bomo prisiljeni, pa je krčenje službe za nujne reševalne prevoze, kar pomeni slabšo dostopnost teh storitev za občane Tržiča," je še dejal.

Tudi kadrovska težava
"S 1. februarjem nam bo manjkal en zdravnik za delo v družinski ambulanti in službi nujne medicinske pomoči, kar je za tako majhen ZD velik primanjkljaj," je napovedal Tomazin v pričakovanju, da bodo drugi zdravniki precej bolj obremenjeni. Razpis za prosto delovno mesto je objavljen, "vemo pa, kakšno je pomanjkanje zdravnikov, še posebno za delo na periferiji," je zaskrbljen.

Na daljši rok si sicer obeta dve zdravnici. Imajo specializantko družinske medicine, ki bo samostojno lahko delala čez nekaj let, hkrati pa štipendirajo študentko šestega letnika medicinske fakultete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.