Slovenija
1401 ogledov

"Trpela sem muke"

"Za pacientke je medikamentozni splav prijaznejši in manj invaziven," zagotavlja Žurnal24 main
Splavi. V UKC Maribor zanikajo, da jih delajo brez splošne anestezije, ptujski kolegi pa sprejemajo vse več Mariborčank.

Maribor. "Ginekologi so mi priporočali medikamentozni splav, nihče pa mi ni pojasnil, da splav samo z zdravili včasih ni uspešen. Tako sem morala še na mukotrpno klasično čiščenje brez anestezije," pravi bralka, ki je boleči poseg doživela v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Manj kot na Hrvaškem. V mariborskem UKC so lani opravili 700 splavov, kar je okoli sto manj kot leto prej. Število se manjša tudi v Murski Soboti in Slovenj Gradcu ter na Ptuju. "Pohvalimo se lahko, da imamo na en splav tri porode, medtem ko imajo na Hrvaškem na en porod še vedno dva splava," pravi Djukanović. K splavom z zdravili se za zdaj manj zatekajo v bolnišnici v Slovenj Gradcu, kjer so lani od 200 prekinitev nosečnosti le petino opravili z zdravili.

"Na leto se zgodita morda dva primera, ko za anestezijo ni časa, saj ženska pri spontanem splavu premočno krvavi. Takrat je življenjsko pomembno, da krvavitev ustavimo – to naredimo v lokalni anesteziji in ob podpori analgetikov. Sicer pa vsa čiščenja opravljamo v kratkotrajni splošni anesteziji," pojasnjuje Alenka Zupančič Pridgar, ginekologinja z oddelka za splošno ginekologijo UKC Maribor.

Namigovanja, da bi posege opravili brez anestezije zaradi pomanjkanja anesteziologov, pa zanika. "Za take stvari so anestezisti vedno na voljo," zagotavlja, a dodaja, da zaradi pomanjkanja anestezistov vsak mesec opravijo približno 20 nenujnih ginekoloških operacij manj.

Pacientke hodijo na Ptuj
"Nobenemu pacientu ne moreš narediti posega na živo, če se s tem ne strinja," pa pravi Saša Djukanović, predstojnik ginekologije v ptujski bolnišnici. Opaža, da k njim na čiščenja prihaja tudi več žensk iz Maribora, saj se bojijo, da ne bodo dobile anestezije. "V Mariboru je premalo anesteziologov, zato jim ponujajo le lokalne anestezije. Definitivno so v krizi," ugotavlja Djukanović, ki se je sam prav tako že srečal z neuspešnim splavom z zdravili.

"Kot povsod so tudi tu možni zapleti, a so redkejši kot pri kirurškem splavu, kjer gre za nasilen poseg v maternico," pravi. To potrjuje tudi Saša Rakič, ginekolog iz UKC Maribor. "Potreba po abraziji oziroma dodatnem čiščenju maternice se je zmanjšala za kar petkrat. Po klasičnem splavu smo jo ob visokih splavih delali skoraj v polovici primerov."

Ne bi bilo pošteno, da bi metodo na podlagi enega neuspešnega primera izničili, saj je po drugi strani ogromno zadovoljnih žensk.
Saša Djukanović

Sestre bolj obremenjene
"Medikamentoznih splavov ne opravljamo zaradi varčevanja, temveč zaradi sledenja evropskim smernicam. Sestre na oddelku pa imajo celo več dela, saj te pacientke potrebujejo precej podpore," poudarja Igor But, predstojnik oddelka za splošno ginekologijo UKC Maribor.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.