Slovenija
35 ogledov

Trpijo predvsem starejši moški

Podatki nacionalne raziskave o pojavnosti nasilja v zasebni sferi in v partnersk Žurnal24 main
Statistike, koliko je pri nas nasilja nad moškimi, ni. V zadnjem času se je povečalo število prijaviteljev nasilja.

"Zakon o preprečevanju nasilja v družini in njegovi podzakonski predpisi določajo pomoč vsem žrtvam nasilja, tudi moškim, čeprav je teh po naših opažanjih dosti manj," so nam na ministrstvu za delo odgovorili na vprašanje glede skrbi za moške, ki doživljajo nasilje. Kot pravijo, za zdaj nobena ustanova za moške ni prejela pomoči, ker se niti niso prijavili na javni razpis za sofinanciranje programov socialnega varstva.

Pred dnevi smo pisali o varni hiši za moške. Preberite članek.

Prijavili program za nasilne moške
"Pričakujemo, da se bo na razpis za sofinanciranje programov socialnega varstva za leto 2011 prijavila tudi kakšna nevladna organizacija, ki bo ponudila tovrstni program," pravijo in dodajajo, da je bil v preteklosti "na javni razpis prijavljen program hiše za moške, vendar naj bi bila to hiša, kjer bi bivali moški, povzročitelji nasilja. Sicer pa na ministrstvu beležimo predvsem potrebo po namestitvah starejših moških, ki so žrtve nasilja."

Statistike o povzročiteljih nasilja ne vodijo, imajo le evidenco o vrsti nasilja. "Opažamo pa, da je sprejetje zakona o preprečevanju nasilja v družini ter kampanja o ničelni toleranci do nasilja spodbudila prijavljanje primerov nasilja (čeprav žrtev nasilja ni več), ob tem pa smo v prepoznavanju in obravnavi nasilja tudi bolj učinkoviti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.