Slovenija
102 ogledov

Trška gora nič več zaščitena

slovenija 10.02.14. Dolenjska, Novo mesto, Trska gora, stara in nova zidanica po Jerca Božič Kranjec
Na njej 49 nelegalnih zidanic. Tudi šola in Qlandia.

Trška gora, najbolj znana dolenjska vinska gorica, ki je zaradi svoje značilne podobe in simbolnega pomena razglašena za kulturni spomenik, kot kaže, to kmalu ne bo več.


Novomeški občinski svet bo na četrtkovi seji najverjetneje sledil željam mestne občine po legalizaciji črnih gradenj na vinogradniških območjih in potrdil predlog za derazglasitev spomenika Trška gora – vinogradniško območje.

Legalizacija zidanic

Na mestni občini, kjer za to legalizacijo pripravljajo občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), so zaradi statusa Trške gore potrebovali tudi soglasje ministrstva za kulturo. "Lastnosti spomenika so nelegalno že trajno spremenjene in vzpostavitev območja v osnovno stanje ni več mogoča, čeprav je formalno edino pravilna," so dejali na kulturnem ministrstvu, kjer so sicer izdali negativno mnenje k OPPN, a občino pozvali, naj uredi prenehanje statusa Trške gore, nakar bodo lahko izdali novo mnenje.

Razvrednotena podoba

"Na območju spomenika Trška gora je 1.371 objektov, med njimi zidanice, stanovanjske hiše, kmetijska šola Grm in nakupovalni center Qlandia," so nam povedali na mestni občini.

Število neavtohtonih zidanic na Trški gori se je, kot so poudarili na novomeški enoti zavoda za varstvo kulturne dediščine, v zadnjih štirih desetletjih povečalo za nekajkrat, to pa je vodilo v razvrednotenje njene podobe in vsebine. Sedanja prizadevanja mestne občine po legalizaciji vseh črnih gradenj na tem območju dodatno negirajo status spomenika, tako da ta ni več smiseln in strokovno upravičljiv, menijo na zavodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.