Slovenija
3385 ogledov

Trump ponovno imenoval veleposlanico za Slovenijo

Lynda Blanchard tw Lynda Blanchard med zaslišanjem na senatnem odboru
Slovenija že več kot pol leta brez ameriškega veleposlanika

Ameriški predsednik Donald Trump je za novo veleposlanico v Sloveniji ponovno imenoval podjetnico in humanitarno aktivistko Lyndo Blanchard in njeno kandidaturo že poslal v senat. Blanchardovo je Trump imenoval že julija lani, vendar je senat, kjer imajo večino republikanci, do konca leta ni potrdil, zato se je postopek začel znova. 

Bo potrebno novo zaslišanje?

Zaenkrat še ni znano, ali bo Blanchardova ponovno zaslišana v odboru za mednarodne odnose ameriškega senata. Ker je tam zaslišanje že uspešno prestala, bo najverjetneje napotena naravnost na glasovanje. Prav tako ni znano, kdaj naj bi senat glasoval o novi veleposlanici Slovenije. 

Lynda "Lindy" Blanchard iz Alabame nima izkušenj z diplomacijo. Je mati sedmih otrok, štiri je posvojila v tujini.  Ima diplomo iz matematike in računalništva z univerze Auburn. Že 20 let je zagovornica ljudi s posebnimi potrebami in je prostovoljka v neprofitnih organizacijah. 

V Šarčevem kabinetu zadovoljni z delom odpravnika poslov

Od poletja veleposlaništvo ZDA v Sloveniji vodi začasni odpravnik poslov Gautam Rana. Zadnji veleposlanik ZDA v Sloveniji Brent Hartley je odšel junija lani, ko mu je potekel mandat. "Seveda je vedno zaželeno, da ameriško veleposlaništvo vodi opolnomočeni veleposlanik/veleposlanica, a se v ameriški praksi na žalost pogosto dogaja, da temu ni tako; zlasti ko gre za politično imenovane veleposlanike. V takšnih primerih breme odgovornosti pade na karierne diplomate - v tem smislu začasni odpravnik poslov ameriškega veleposlaništva v Ljubljani svoje delo odlično opravlja," je nedavno dejal Roman Kirn, svetovalec predsednika vlade Marjana Šarca. 

Mussomeli:"Vedno je slabo, ko ni veleposlanika"

Z njim se ne strinja nekdanji veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli, ki pravi: "Vedno je slabo, ko ni veleposlanika - cele imeti mene za veleposlanika je bolje, kot ga ne imeti." "Težko pa je razumeti, zakaj ni bila imenovana, saj senat obvladuje ista stranka kot predsednika. Upam, da bo potrjena kmalu. Zdi se dobro usposobljena, da bo izboljšala odnose," še dodaja nekdanji veleposlanik. 


 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.