Slovenija
4082 ogledov

Tržič: "Vsi se trudijo, da ne bi bil kdo lačen"

Poplave na Japonskem
1/3
Izvajalci del v Dovžanovi soteski so uspeli tako sanirati udor na lokalni cesti, da so ga prebivalci Jelendola, ki jih je vodna ujma pred tednom dni odrezala od sveta, danes lahko prečkali peš. Ob pomoči gasilcev se je v službo v dolino tako odpravila večina zaposlenih, otroci pa so danes kljub drugačnim napovedim še ostali doma.

Interventna dela na cesti Tržič-Jelendol nad predorom v Dovžanovi soteski, ki jo je prizadela nedavna ujma, so stekla v soboto. Do nedelje zvečer so izvajalci na tej lokalni cesti uspeli zapolniti največji udor, ki ga je povzročila voda. Tako je udor sedaj že možno prečkati peš in postavitev brvi ni bila potrebna, je povedal poveljnik tržiške civilne zaščite Drago Zadnikar.

Prebivalci Jelendola so se danes odpravili v službo tako, da so jih gasilci pripeljali iz Jelendola do Dovžanove soteske, kjer so peš prečkali delovišče, nato pa so do službe nadaljevali pot s svojimi avtomobili, ki so jih imeli v Čadovljah ali pa z organiziranim javnim prevozom.

Otroci pa se danes še niso odpravili v Tržič, čeprav so se jesenske počitnice že iztekle. Prvotno je bilo načrtovano, da bodo tudi otroke gasilci pospremili do Tržiča, vendar so se starši v nedeljo zvečer odločili, da otrok v šolo še ne bodo poslali, s čimer se je strinjalo tudi vodstvo šole. Kot predvideva Zadnikar, je razlog za to skrb za varnost.

Tržiški župan Borut Sajovic je pojasnil, da bi otroci sicer lahko odšli v šolo, saj je bil prehod na kritičnem odseku po delu pozno v noč v nedeljo zvečer vzpostavljen. Težavno in nevarno pa je čez dan hoditi preko gradbišča. "Tudi jaz zato podpiram odločitev staršev in vodstva šole, ki bo otrokom pomagalo z gradivi," je dejal.

poplave Francija | Avtor: EPA EPA

Otroci bi s šolo lahko počakali, da bo cesta ne le prehodna, temveč tudi zasilno prevozna. Na območju, ki je po ujmi ostalo odrezano od sveta, sicer živi okoli deset otrok, med njimi so tudi trije srednješolci. Zaposlenih oseb, ki hodijo v službo, pa je nekaj več kot 40.

"Nekateri bi morali v službo že v petek, danes pa so se na delo odpravili bolj ali manj vsi, odvisno od tega, kako so se dogovorili z delodajalci," je pojasnil Zadnikar in dodal, da bodo kot štab civilne zaščite obvestili delodajalce o ujmi in o nezmožnosti zaposlenih, da pridejo na delovno mesto. Po zakonu je to razlog za izredni dopust.

Sedaj Zadnikar sicer računa, da se bo pretok ljudi iz Jelendola v Tržič odvijal vsakodnevno, sicer zaenkrat še peš. V nekaj dneh pa predvideva, da bi lahko zapolnili še preostale tri manjše usade na cesti, preprečili nadaljnje krušenje ceste v strugo in zagotovili njeno prevoznost.

"Po moji nestrokovni oceni bi bil, glede na to, kako hitro so izvajalci sanirali največji udor, po sredi ali četrtku nevarni odsek vsaj osnovno lahko zavarovan," je ocenil Zadnikar. O tem, ali bo cesta dovolj varna za vožnjo po njej, pa ne bo odločal štab civilne zaščite temveč občina in strokovne službe.

V nedeljo so prebivalce Doline in Jelendola, kjer živi približno 190 ljudi, znova oskrbeli s hrano in trenutno ni potrebe po pomoči helikopterja. Sedaj bi lahko živila tudi že prenesli preko nevarnih odsekov in jih nato naprej po cesti odpeljali do prebivalcev.

Neurje in poplave v Nemčiji | Avtor: EPA EPA

Kot je pojasnila ena od prebivalk Petra Laharnar, so s hrano dobro preskrbljeni. "Vsi se trudijo, da ne bi bil kdo lačen. Dobili smo osnovne stvari, pa tudi kakšno sladkarijo za otroke," je povedala in se zahvalila vsem, ki se trudijo, da bi prebivalci Jelendola čim manj čutili posledice ujme.

Izpostavila je, da je bilo v teh dneh na področju čiščenja in urejanja infrastrukture že ogromno narejenega. "Vsi pa stremimo k temu, da bi bili čim prej po cesti povezani s Tržičem, potem si bomo lahko vsi oddahnili," je poudarila.

Trenutno poteka tudi še odstranjevanje naplavin iz struge Tržiške Bistrice v samem Tržiču, medtem ko so intervencijske službe v minulih dneh že očistile strugo v zgornjem delu reke. Tako zagotavljajo, da veje, debla in druge naplavine, ne bi zaprle struge ter povzročile nadaljnje škode.

Gasilci pa pomagajo prebivalcem čistiti objekte. Sodelovali so tudi pri čiščenju tovarne podjetja AB Tokos, ki se ukvarja s proizvodnjo zidarskega orodja in ima prostore na Cankarjevi cesti v Tržiču, kjer je voda odnesla hišo štiričlanski družini. V objektu manjšega podjetja, ki ga je voda povsem zalila, so danes uspeli znova vzpostaviti proizvodnjo.

Ogromno škode je vodna ujma povzročila ne le tam, kjer je zalila objekte, odnesla mostove in trgala ceste, temveč tudi na kmetijskih površinah, je povedal župan in dodal, da je bilo v Lomski dolini prizadetih več deset hektarov zemljišč, na katerih je na tisoče kubičnih metrov kamenja, lesa, mulja in blata.

dezurni@zurnal24.si

 

*Fotografije so simoblične

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:53 05.november 2018.

    Kaj pa črni BMW X 6 in AUDI S8 ne moreta do vas ?