Slovenija
64218 ogledov

Tržna inšpektorica: lizing hiše morajo strankam vrniti vse to

Štetje denarja, evri Profimedia
Inšpektorica je lizing hišam naložila, da morajo v primeru predčasnega poplačila lizinga potrošnikom vrniti tudi sorazmerni del stroška lastne cene in celo izplačane provizije kreditnemu posredniku.

Po dveh mesecih čakanja smo prejeli odločbe, ki jih je po pregledu prakse lizing hiš izdal tržni inšpektorat že sredi julija. Inšpekcijski pregled je tržna inšpektorica opravila maja in v začetku junija izvedla pri podjetjih SKB Leasing, SKB Leasing Select in pri Summit Leasing. Razlog so bile prijave potrošnikov, ki jim lizing hiše v primeru predčasnega poplačila lizinga niso želele vrniti sorazmernega dela stroškov odobritve.

Aprila je Banka Slovenije jasno povedala, da v primeru predčasnega poplačila kredita potrošniku pripada tudi sorazmerni del stroškov odobritve. Banke so jih vsem, ki so to zahtevali, vrnile, lizingi pa sorazmernega deleža stroškov odobritve niso želeli vračati. Trdili so, da je šlo za plačilo storitev, na primer priprava pogodbe, plačilo provizije posredniku in podobno, ter da so bile te že v celoti opravljene, zato vračilo sorazmernega deleža ni možno.

Zavajajoča poslovna praksa

To je zdaj iz odločb, ki smo jih po nekaj zapletih prejeli na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja, povsem jasno. To, da lizing hiša v primeru predčasnega poplačila lizinga ne upošteva vseh stroškov, ki jih je potrošnik plačal, "to je tudi stroška lastne cene storitve in izplačane posredovalne provizije kreditnemu posredniku", je zavajajoča poslovna praksa, saj utegne povprečnega potrošnika zavesti glede glavnih značilnosti kreditne pogodbe, kar so tudi pogoji predčasnega poplačila. O tem je potrošnika treba seznaniti tudi v standardnih predhodnih informacijah za potrošniški kredit.

SKB Leasing in SKB Leasing Select sta se na odločbo pritožila, Summit Leasing pa ne.

Podjetja so trdila, da strošek provizije nastane in je v celoti plačan že ob sklenitvi pogodbe ter da imajo tudi oni stroške s pripravo in sklenitvijo pogodbe, ki nastanejo do sklenitve pogodbe. Izpostavila so še, da so že od leta 2016 v veljavi enaki in nespremenjeni predpisi, a je inšpektorica v odločbi opozorila na sodbo sodišča EU v zadevi Lexitor (C 383/18), ki je spremenila utečeno poslovno prakso. Odločitve sodišča EU morajo upoštevati državni organi in sodišča v državah članicah, je še poudarila inšpektorica.

Tisti, ki so jim lizing hiše zavrnile vračilo sorazmernega dela stroškov odobritve, lahko na podlagi odločb ponovno zahtevajo izplačilo, a se lahko podjetje znova odloči, da zneska ne izplača. V tem primeru jim ostane le tožba. Verjetnost za uspeh je sicer zaradi odločbe tržnega inšpektorata velika, po drugi strani pa gre praviloma za majhne zneske, zaradi katerih se bodo najbrž le redki odločili za tožbo. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.