Slovenija
1318 ogledov

Tržni inšpektorat: poceni vinjete na Kuponlandiji so nepoštena poslovna praksa

Vinjeta 2017 Dars
Tržni inšpektorat je ugotovil, da je bil način prodaje poceni vinjet na portalu kuponlandia.com nepoštena in zavajajoča poslovna praksa ter jo prepovedal. Vinjete se prodajajo naprej.

"Sporočamo vam, da je bila podjetju Foxeed d.o.o. izdana upravna odločba s katero je bila ugotovljena uporaba nepoštene, zavajajoče poslovne prakse in posledično tudi izrečena prepoved uporabe takšne prakse. Odločba je bila zavezancu vročena, vendar ker še vedno teče rok za pritožbeni postopek, odločba pa še ni pravnomočna, vam drugih informacij zaenkrat še ne moremo posredovati," so nam sporočili. 

Da gre za nenavadno prakso, smo poročali že 27. novembra. Letno vinjeto, ki sicer stane 110 evrov, na portalu ponujajo za 49,90 evra. Da bi imel dostop do ponudbe, mora uporabnik kupiti Premium članstvo, ki stane 19,90 evra, a je nato ogromna večina ljudi ugotovila, da je ponudba začasno razprodana. Kot so nam pojasnili v podjetju, so vsak dan sprostili prodajo nekaj vinjet.

Kuponlandija | Avtor: spletna stran ponudnika spletna stran ponudnika
V torek popoldan, ko smo prejeli odgovore tržnega inšpektorata, je bila ponudba na spletni strani kuponlandia.com še aktivna. 

Prodaja še poteka

"Da, prodaja še poteka, s tem da smo na portalu Kuponlandia vidno zapisali podatek, da je dnevno za prodajo na voljo približno 15 vinjet; dopolnili smo tudi splošne pogoje Premium članstva, tako da vsak kupec še enkrat dobi informacijo (ki jo sicer dobi že tudi na vhodni strani portala Kuponlandia) o tem, katere ugodnosti so mu na voljo kot Premium članu. S prodajo vinjet bomo nadaljevali do konca januarja 2017!" je v pisnih odgovorih zapisal Manuel Perviz, direktor in posredni lastnik podjetja. 

Na izdano odločbo tržnega inšpektorata se bodo pritožili, razmišljajo pa tudi, da bi od odgovornih oseb terjalo povrnitev škode, ki je bila po njegovi oceni "očitno namenoma povzročena"

Ne razumejo, kaj inšpektorico moti

Perviz še izpostavlja, da iz odločbe »ni mogoče ugotoviti, katero ravnanje ali izjava naj bila po njenem (mnenju inšpektorice, op. a.) za potrošnike zavajajoča /.../  in je tudi ni mogoče izvršiti, saj ni jasno, kaj bi bilo na portalu Kuponlandia oziroma v opisu Premium članstva potrebno spremeniti, da bi bila Premium ponudba vinjet "po okusu" inšpektorice,« ugotavlja Perviz. 

"Očitno je tudi, da je inšpektorica (namenoma) spregledala dejstvo, da je možnost nakupa letne vinjete po nepremagljivi Premium ceni le ena od ugodnosti Premium članstva, saj vsak Premium član prejme darilo v vrednosti do 25 evrov, ima možnost nakupov po še dodatno znižanih cenah, sodeluje v žrebanju za povrnitev vrednosti vseh svojih nakupov v enem letu, obenem pa dobi ekskluziven dostop do še drugih Premium ponudb, kakršna je ta za letno vinjeto," še dodaja. 

Zakaj bi potreboval pogodbo z Darsom, če vinjeto kupiš na Petrolu

"V odločbi tudi sicer mrgoli nesmislov, kot je na primer ta, da v času aktivacije Premium ponudbe še nismo sklenili pogodbe z Dars d. d. (čeprav smo inšpektorici pojasnili, da bomo vinjete kupili pri Petrol d. d.!), kar naj bi po njenem kazalo na "neverodostojnost celotne ponudbe". Žal se ne moremo znebiti občutka, da inšpektorice ni vodila skrb za dobrobit naših kupcev, pač pa neki drugi interesi, o katerih ne želimo ugibati," je prepričan Perviz. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Halid Husić 08:40 31.marec 2017.

    imao sam srecu da sam dobio vinjetu.......jedino darilo za VIP članstvo je bizuterija.....

  • Skippy 18:23 30.december 2016.

    Slovence vedno nategneš na ene in iste fore.

  • romy 14:05 30.december 2016.

    PWhite-kaj misliš da je sramota biti njihov član,niti pod razno...