Slovenija
20 ogledov

Tržnica s podpisi podpore

Volitve Saša Despot
Obrazci. Podporo listi je mogoče tudi kupiti ali prodati, saj na obrazcu ni treba navesti, komu je namenjena. Nasvet. Podpisniki naj sami pripišejo, koga podpirajo.

Na obrazcih, s katerimi podporniki določene liste na upravni enoti potrdijo svojo istovetnost in jih nato predajo predstavnikom liste, nikjer ne piše, komu dajejo podporo. Pred volitvami bodo sicer morale liste, kot sta županska lista Gibanja za Slovenijo in Lista Gregorja Viranta, zbrati po tisoč glasov podpore volilcev v vsaki od osmih volilnih enot, če bodo želele sodelovati na državnozborskih volitvah.

“Na upravni enoti se potrdi le identiteta, saj lahko vsak volilec izrazi podporo le enkrat,” je povedal direktor državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko. Na starih obrazcih je bilo včasih treba napisati tudi, koga volilec podpira. Toda ker so volitve tajne in ker državni organ ne sme biti seznanjen s podporo volilca, je bilo navajanje, kdo se podpira, umaknjeno, je pojasnil Vučko.

Komisija nad zakonom

Leta 2002 je bila izdana odločba ustavnega sodišča, kjer so ustavni sodniki odločili, da je volilna komisija z obrazcem, v katerem je bilo treba navesti tudi ime kandidata oziroma liste, presegla pooblastila, je povedal nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič. “Zakon bi lahko predpisal, da je obvezna sestavina obrazca tudi navajanje, kdo se podpira, ne more pa tega storiti volilna komisija le z obrazcem,” je dejal. Dodal je, da je mogoče, da to volilec stori sam in na upravni enoti na že potrjen obrazec napiše, komu daje svojo podporo. “Naj napišejo, če ne zaupajo,” svetuje Ribičič. Če volilci to napišejo, teh obrazcev ni mogoče ukrasti ali pa prodati drugemu kandidatu. Kot smo izvedeli neuradno, sogovorniki pa so to potrdili, naj bi se v preteklosti z obrazci že kupčevalo. Vučko je sicer dejal, da DVK v zadnjih letih ni dobila nobene prijave o morebitnih kršitvah.

Po podpise vsaj župani


Zagotovo bo letos podpise zbiralo župansko Gibanje za Slovenijo. Podpredsednik in njihov kandidat za mandatarja Vladimir Prebilič je povedal, da bodo začeli podpise zbirati takoj, ko bo to dovoljeno. Ponekod bodo pred upravnimi enotami postavili stojnice, ponekod bodo podpise zbirale njihove mreže podpornikov. Povedal je, da zapletov ne pričakuje, je pa slišal, da se je na zadnjih predsedniških volitvah ponujalo po sto podpisov za tisoč evrov.

Lista Gregorja Viranta se še ni odločila, ali bodo registrirali stranko ali odšli na volitve z zbiranjem podpisov; odločili naj bi se predvidoma v torek. Janez Šušteršič iz skupine tako imenovanih resetirancev pa je povedal, da je ljudi še vedno strah morebitnega šikaniranja, če bi na upravnih enotah vedeli, koga točno so podprli. Ali bodo zbirali podpise, se bodo predvidoma odločili v torek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.