Slovenija
74 ogledov

Tržnica samo životari

Ekološka tržnica v Novem mestu je ena izmed petih stalno delujočih v Sloveniji. Žurnal24 main
Domače. Belokranjci bi kupovali, a v Črnomlju je tržnica le en dan na teden, v Metliki pa je sploh ni.

“Škoda, da moramo tisti Belokranjci, ki nimamo svojega vinograda, kupovati špansko grozdje v trgovskih središčih, in to sredi vinorodne Bele krajine. Tudi na primer znane gribeljske čebule nimamo kje kupiti,” nam pove Črnomeljčanka Verica.

V Črnomlju kmetje svoje pridelke na tržnici ponujajo le ob sobotah, kar je, kot ugotavlja Verica, za tiste, ki želijo vsak dan jesti zdravo hrano, gotovo premalo. V Metliki pa tržnice trenutno sploh ni.

Možnost za podjetnike

Tržna niša. Da je prodaja domače hrane na tržnici lahko belokranjska tržna niša, priznavajo tako na črnomaljski kot metliški občini.

“Prav zato si bomo tudi v prihodnje prizadevali za razvijanje te dejavnosti,”
pravi Tanja Peteh s črnomaljske občine.

Odkupovanje tržnih viškov od kmetov in prodaja na tržnici sta lahko priložnost za socialno podjetništvo, meni Renata Brunskole, metliška županja.

“O samozaposlitvah v dej dejavnosti razmišljamo v sklopu Razvojnega sveta za Belo krajino in Kočevsko,” dodaja Brunskoletova.

A kupci ne pridejo
Ko smo v soboto obiskali črnomaljsko tržnico, so se branjevke pritoževale nad slabim izkupičkom.

“Strank je malo, saj lokacija za tržnico v starem mestnem jedru ni prava. Zaprte so že vse trgovine, ki so nekoč bile tu, pa tudi vse manj ljudi živi tu. Tržnico bi morali postaviti tja, kjer so trgovska središča, saj če bi tam ljudje imeli na izbiro kupiti domače ali tuje, bi gotovo kupili domačo hrano,”
je prepričana kmetica iz Grabrovca.

Težave so tudi s parkiranjem, dodaja soseda na stojnici, kmetica iz Podzemlja: “Dostava je težavna, saj nam tu ne dovolijo parkirati, prav tako pa je premalo parkirišč za naše stranke, ki zaradi tega ne pridejo na tržnico.”

Ob sredah ukinili
Tržnico so v Črnomlju, kot nam pove Tanja Peteh z oddelka za gospodarske dejavnosti in razvoj podeželja na Občini Črnomelj, obudili pred osmimi leti.

“Odziv pridelovalcev oziroma prodajalcev je bil dober, zato smo pred dvema letoma prisluhnili njihovi želji po dodatnem tržnem dnevu, tako da je tržnica začela poslovati tudi ob sredah dopoldne. A ta ni trajal dolgo, saj je bila prodaja ob sredah manjša tudi zato, ker so ljudje takrat v službah,” pojasnjuje.

Kmalu tudi v Metliki?
Pri metliškem gradu je za zdaj tržnica le ob nekaterih sobotah, a ta je, kot so nam povedale metliške kmetice, ki prodajajo v Črnomlju, namenjena zgolj kramariji.

“Mestna skupnost Metlika je v sklopu razprav o občinskem prostorskem načrtu že podala pobudo za tržnico. Delovala naj bi na Cesti bratstva in enotnosti za podjetjem Partner,”
pove Renata Brunskole, županja Občine Metlika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.