Slovenija
49 ogledov

Tsunguska po 100 letih še vedno uganka

Če je na teh planetih življenje, je bolj podobno življenju, kakršno je bilo na Z Žurnal24 main
Sto let po eksploziji v Sibiriji, ki je bila stokrat močnejša od Hirošime, strokovnjaki še vedno ve vedo, kaj jo je povzročilo.

Eksplozija Tunguska, kot ji pravijo, se je zgodila 30.junija 1908 blizu reke Tunguska v Sibiriji, za malo pa je zgrešila St. Peterbourg, ki je eno izmed večjih mest v Rusiji. Kljub številnim preiskavam pa eksplozija še danes ostaja ena izmed največjih ugank 20.stoletja.

V tem času so se za nenavaden dogodek začeli zanimati mistiki, ki so prepričani, da je bila eksplozija posledica jeze bogov in navdušenci nad NLPji, ki so prepričani, da je dogodek dokaz, da obstajajo nezemljani. Z nenavadno eksplozijo pa se seveda ukvarjajo tudi znanstveniki, ki si jo skušajo razložiti na več načinov. Med njimi je prevadujoče mnenje, da je Tungusko povzročil meteorit.

Kljub vsem teorijam pa Stanislav Krivyakov, ki sibirski dogodek preučuje že 35 let, pravi, da pravih dokazov za vzrok eksplozije še niso našli. Vse teorije naj bi namreč temeljile na nepopolnih podatkih.

Več desetletij iskanja zaman
Za oteženo preučevanje dogodka je kriv tudi čas. Eksplozija se je namreč zgodila ravno v času političnih in družbenih nemirov. Tako se je prva ekspedicija, ki je preučevala dogodek, v Sibirijo odpravila šele 8 let kasneje. Našli niso ničesar, iskanje pa so kasneje ponovno začeli po II. svetovni vojni.

A znanstveniki o eksploziji, ki je uničila 80 milijonov dreves, še danes ne vedo prav veliko. Kot pravi Boris Mushailov, z Astronomskega inštituta Sternberg v Moskvi, do danes na območju eksplozije niso našli še nobene snovi, za katero bi lahko rekli, da ni zemeljskega porekla. Povedal pa je, da se sam nagiba k teoriji o kometu, ki naj bi vstopil v zemeljsko atmosfero in se 10 kilometrov nad reko Tunguska razletel na majhne delce, ki naj bi zgoreli. A veliko znanstvenikov zaradi odsotnosti kraterja te teorije ne podpira.

Zaradi nenavadnosti dogodka je Tsunguska postala nekakšna "Meka“ tudi za navdušence nad NLPji, ki trdijo, da so na območju celo našli ostanke vesoljskega plovila.

Obletnica
Prebivalci vasi Vanavara, ki je najbližje poseljeno območje, se ob 100.letnici dogodka fasade hiš prebarvali v „meteorske“ barve, da pa se ne bi zamerili privržencem drugih teorij so v bližini postavili spomenik, ki naj bi predstavljal NLP.

Kljub temu pa so dodali, da si najbolj želijo, da bi ljudje prenehali iskati meteroje in nezemljane. Pravijo, da bi denar bolje porabili, če bi začeli iskati nafto ali plin, oba bi namreč na območje prinesla zelo potreben denar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.