Slovenija
18778 ogledov

Tu bi postavili največjo sončno elektrarno v Sloveniji, nato pa še sto vetrnic

sončna elektrarna Profimedia
Del občinskih svetnikov gradnji nasprotuje in napoveduje pobudo za razpis referenduma.

Podjetje Enery Slo želi severno od Divače ob avtocestnem razcepu v bližini razdelilne transformatorske postaje RTP Divača zgraditi sončno elektrarno. 12 hektarjev veliko območje bi investitor prekril z 20.000 solarnimi paneli z 9,9 megavata skupne moči, kar bi predstavljalo največjo sončno elektrarno v Sloveniji, ki bi zadoščala za skoraj polovico letne oskrbe vseh gospodinjstev v divaški občini, poročajo Primorske novice.

Del občinskih svetnikov gradnje elektrarne ne podpira in napoveduje pobudo za razpis posvetovalnega referenduma. Investitor je sicer soglasja večine lastnikov zemlje na degradiranem območju že pridobil, pridobiti pa mora še preostala dovoljenja, za kar bo občina morala spremenili občinski prostorski načrt, ki trenutno območje opredeljuje kot površine za oddih, rekreacijo in šport v območje energetske infrastrukture. Ker gre za del območja Nature 2000, je potrebna tudi izdelava celovite presoje vplivov na okolje.

Investitor je napovedal, da bo na tem območju uredil tudi rekreacijske površine s fitnesom na prostem, in razložil, da je območje primerno za gradnjo elektrarne, ker je že degradirano s hrupom z bližnje avtoceste in elektromagnetnim sevanjem. Elektrarna naj ne bi dodatno negativno vplivala na okolje. 

Občina Divača je gradnji naklonjena, opozicijski del svetnikov ne, saj nasprotuje posegu v območje Nature 2000 in meni, da bi območje moralo ostati še naprej namenjeno športu in rekreaciji. 

Država želi na tamkajšnjem širšem območju postaviti več alternativnih virov energij. V postopku so namreč še trije državni prostorski načrti za postavitev vetrnih elektrarn, začetek četrtega pa še čaka na vladno potrditev. Skupno naj bi na tem območju zraslo okrog sto vetrnic, visokih do 240 metrov. Na občini Divača pa preučujejo še možnost postavitve skupnostne sončne elektrarne na opuščenem delu kamnoloma Laže, s katero bi pokrili preostal del energetskih potreb divaških gospodinjstev, še pišejo Primorske novice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • becar 20:20 28.januar 2023.

    Saj to veste a ne, da so raziskave dokazale, da sončne elektrarne zaradi črnih površin lokalno segrevajo ozračje.

  • mirror 07:31 28.januar 2023.

    GEN-I trži sončne elektrarne, zato ima interes.

  • rd2dmk2 18:21 27.januar 2023.

    mal me moti tale OPN. sedaj je zemlja postavljena za šport in rekreacijo pa je degradirana. hm če tole ni mal čudno. se mi pa zelo dopade ideja fitnesa na prostem. namesto da postavijo sončne panele postavijo sto tekaških stez ...prikaži več in koles in nanje povežejo generatorje pa bo dvojni profit. od idiotov, ki se rekreirajo v fitnesih in ne s kašnim koristnim opravkpm, pa še štrom bi dobivali.