Slovenija
2776 ogledov

Tu bo zrasel nov slovenski zapor

zapor rešetke celica Profimedia Fotografija je simbolična.
Zelena luč za nov zapor, ki bo nadomestil tistega na Povšetovi v Ljubljani.

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji brez razprave potrdili odlok o občinskem prostorskem načrtu, ki omogoča gradnjo moškega zapora v Dobrunjah. Ta naj bi nadomestil zapor na Povšetovi v Ljubljani, kapaciteta novega zavoda za prestajanje kazni pa bo 388 oseb.

Moški zapor v Dobrunjah bo zgrajen ob vzhodni ljubljanski obvoznici in Litijski cesti. Ministrstvo za pravosodje bo z novim zavodom za prestajanje zaporne kazni poskušalo rešiti prostorsko stisko zapora na Povšetovi, kjer je povprečna zasedenost med 110 in 120 odstotki.

Izgradnja novega zapora je ocenjena na okoli 68 milijonov evrov, ena od možnosti financiranja tega projekta pa je javno-zasebno partnerstvo.

zapor rešetke celica Pripornik Slovenija V našem zaporu umrl tujec

Nov Javni zavod Šport Ljubljana

Poleg omenjenega prostorskega akta so svetniki podprli sklep o ustanovitvi Javnega zavoda Šport Ljubljana. Z njim so nadomestili dosedanji sklep o ustanovitvi javnega zavoda Športno rekreacijski center Tivoli, skupaj s spremembami in dopolnitvami pa so odpravili negotovosti v zvezi z vprašanji, katere določbe so veljavne in katere ne oz. od kdaj veljajo kakšne določbe.

Prav tako bodo z novim sklepom po oceni občine odpravili negotovost glede poimenovanja in s tem tudi večkrat napačno poimenovanje zavoda.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Skipi 21:17 18.november 2019.

    Kapaciteta bi morala biti prej 3800 ne pa 380. Že ko jih bodo iz drugih zaporov preselili bo premalo prostora. Pa treba je prostor pripravit za nov slovensko rajo politikov in "gospodarstvenikov".

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 19:04 18.november 2019.

    To napolnimo v tednu.Še vrtci so večji.