Slovenija
16 ogledov

"Tu ni kaj skrivati"

Franc Kri%C5%BEani%C4%8D Žurnal24 main
Finančni minister Križanič zanika, da bi bil v konfliktu interesov, ker sodeluje pri odločanju vlade o sodelovanju med državo in podjetjem, s katerim je imel pred začetkom ministrovanja poslovne stike.

Gre za študijo za Termoelektrarno Šoštanj (Teš) o primernosti investicije v blok 6, ki jo je izdelal Ekonomski inštitut Pravne fakultete. Minister France Križanič je namreč še vedno solastnik omenjenega inštituta, pred začetom ministrovanja pa je bil tudi njegov direktor.

"Tu ni kaj skrivati. Bil sem direktor inštituta in ta je imel celo vrsto študij. Študije so bile tako z državo, ministrstvi, tudi finančnim – sicer ne za časa Andreja Bajuka, prej pa ogromno –, podjetji energetskega sektorja, v okviru tega tudi s Termoelektrarno Šoštanj.

Iz zbranih podatkov po navedbah komisije izhaja ugotovitev, da je bil pri odločanju ministra o sodelovanju države s podjetjem, s katerim je imel poslovne stike, ustvarjen vsaj videz, da je to vplivalo na nepristransko in objektivno opravljanje njegovih nalog.

Minister se lahko v bodoče konfliktu interesov izogne tako, da se izloči iz odločanja o vseh zadevah, ki se nanašajo na subjekte, s katerimi je imel poslovne stike, pojasnjujejo.
Po nastopu ministrske funkcije teh študij nisem niti izvajal niti pri njih sodeloval. Torej ne vem, kakšen bi bil konflikt interesov," je na vprašanje glede mnenja protikorupcijske komisije po seji vlade odgovoril Križanič.


Komisija: Križanič imel konkreten interes

Kosova protikorupcijska komisija je ugotovila, da je imel sedanji minister konkreten interes za sodelovanje z državnim podjetjem, saj je tako ustvarjal prihodek podjetju v zasebni lasti in tudi dobiček za lastnike tega podjetja, med katerimi je bil tudi sam.

Vlada je po njihovih navedbah pred kratkim sprejela več sklepov, ki se nanašajo na sodelovanje med državo in omenjenim državnim podjetjem. Kot minister pa je tako tudi sodeloval pri odločanju o teh sklepih.

Po mnenju Križaniča ministrska funkcija še ne pomeni, da bi se moral zdaj izločiti iz odločanja glede Teša.

"Kot finančni minister sem dolžan izvajati vse postopke za čim bolj kakovostno odločitev o posameznem vprašanju,"
pravi minister, torej tudi o poroštvih oziroma pisnih izjavah vlade, da ne nasprotuje zadolževanju za posamezno naložbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.