Slovenija
59 ogledov

Tu švigajo krogle 2

"To kroglo mi je s svojega dvorišča prinesel krajan iz Muhaberja, našel pa sem j Žurnal24 main
KS Bučna vas. RCI: Ljudje posameznih streljanj ne prijavljajo več, zato policija meni, da je streljanja manj.

Novo mesto. Policisti četrtkovo streljanje v romskem naselju Žabjak še preiskujejo, a so si, kot nam je povedala Alenka Drenik s Policijske uprave (PU) Novo mesto, informacije o tem, iz katere smeri je bilo slišati streljanje, nasprotujoče. Policijo so namreč o tem, da slišijo streljanje, obveščali tako krajani Bučne vasi kot Žabjaka.

To je lahko vojna
"Po dnevu odprtih vrat v Žabjaku je zvečer pokalo kot na fronti. Romi pravijo, da so začeli naši krajani, o čemer dvomim, a če se je to res zgodilo, potem to pomeni, da se je na tem območju začela vojna, ki lahko prinese tragične posledice. To, da do zdaj še nihče ni bil poškodovan, je zgolj sreča," meni Silvo Mesojedec, predsednik Regijske civilne iniciative (RCI) za reševanje romske problematike.

Po podatkih PU Novo mesto je sicer v zadnjem obdobju streljanja v Žabjaku manj, a kot pojasnjuje Andrej Redek, član RCI, so podatki takšni zgolj zato, ker krajani posamičnih streljanj ne prijavljajo več.

Ustanavljajo odbore
V RCI so nedavno ustanovili dva lokalna odbora, v Šentjerneju in v Trebnjem. Prvega, ki je 12-članski, vodi Tone Jordan, drugega, sedemčlanskega, pa Darko Pekolj. "Namen lokalnih odborov je, da bi bili župani v teh občinah obveščeni o njihovem delu in romske problematike ne bi reševali mimo teh odborov, o težavnem sobivanju z Romi pa bomo še naprej obveščali tudi državne ustanove," pravi Mesojedec.

V bližnji prihodnosti nameravajo, kot dodaja, lokalne odbore ustanoviti tudi v Beli krajini, Semiču in morda tudi Črnomlju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.