Svet
42 ogledov

Tukaj živi 4.300 ljudi, dela pa jih 6.000

Sestriere Profimedias
Deset let po organizacij olimpijskih iger v Torinu regija doživlja nekaj, na kar pred nekaj desetletji nihče ni niti pomisli - turizem je industriji odvzel primat pri gospodarskem razvoju. Poseben fenomen predstavlja vasica Sestriere in pet sosednjih krajev v italijanskih Alpah, kjer živi 4.300 ljudi, skupaj pa ustvarijo kar 6.000 delovnih mest.

"Pred dvajsetimi leti si nihče v Torinu ni predstavljal, da bi lahko kdo odvzel primat avtomobilski industriji," poudarja Guido Bulatto s torinske gospodarske zbornice. 

Torino | Avtor: Profimedias Profimedias
In vendar se je zgodilo prav to. Od olimpijskih iger, ki so jih Italijani pred desetimi leti priredili v tem severozahodnem delu države, v regiji Piedmont, glavni motor gospodarskega razvoja ni več Fiat, pač pa turizem. 

V Torinu in okolici so se prihodki od turizma v tem času zvišali za četrtino, največjim turističnim družbam kar za neverjetnih 70 odstotkov. 

"Do olimpijskih iger je bil Torino znan le po Fiatu in Juventusu, v zadnjih desetih letih mesto s prepoznavnostjo nima več težav," še pravi Bulatto in dodaja, da si je večina ljudi, tudi Italijani, mesto vedno predstavljala kot industrijsko. 

Torino | Avtor: Profimedias Profimedias
"Res je, da je bilo praktično brez življenja, restavracije so bile denimo zvečer zaprte, a po olimpijskih igrah so tukajšnji prebivalci ugotovili, da je turizem lahko 'biznis'. Dogodek je spremenil način razmišljanja ljudi – odkrili so nove možnosti za zaslužek," pojasnjuje Bulatto in za ponazoritev pove, da se je v minulih desetih letih število restavracij v regiji povečalo za 75 odstotkov. 

Za desetino več je tudi hotelov. Še pred petnajstimi leti si tukaj komaj našel hotel s štirimi ali petimi zvezdicami, danes se je njihovo število potrojilo, pravi.

Samo na območju italijanskih Alp je skupaj na voljo prek devet tisoč postelj.

Torino 2006 | Avtor: EPA EPA

Od začetka tisočletja se je podvojilo tudi število turistov, ki to območje obišče - počasi se priblužuje številki 2,5 milijona. 

V slogi je moč! 

Kako je lokalnim prebivalcem to uspelo? "Šest krajev Sestriere, Pragelato, Cesana Torinese, Claviere, Sauze di Cesana in Sauze d'Oulx je začelo tesno sodelovati pri gradnji infrastrukture in razvoju gospodarstva. Vedeti morate, da je v teh šestih krajih s 4.300 prebivalci kar 6.000 delovnih mest," pojasnjuje Valter Marin, župan Sestriera, kjer so organizatorji OI postavili eno od treh olimpijskih vasi. 

Sestriere | Avtor: David Jug David Jug

 

Tuje turiste so na smučišča privabili z bolj enostavnimi progami. Manj je črnih in rdečih, več je modrih – vse to z namenom, da lahko tu smučajo tudi začetniki. 

Ne zanemarjajo pa niti poletne sezone. Število nočitev v poletnih mesecih se je v preteklih letih zvišalo za tretjino. 

K temu pripomoreta tudi kolesarski dirki Giro d'Italia in Tour de France – trasi obeh so organizatorji speljali skozi regijo. 

"Zgodil se je izjemen skok nočitev tujih turistov. Pred desetimi leti so nočitve tujcev predstavljale 35 odstotkov, danes je teh neverjetnih 85 odstotkov," učinke nove strategije pojasnjuje Marin.

Za posodobitev infrastrukture milijarda evrov 

Stroški izvedbe olimpijskih iger v Torinu so znašali okoli dve milijardi evrov, večino je primaknila država, nekaj lokalne oblasti in zasebni investitorji. 

Polovico denarja so porabili za posodobitev infrastrukture (ceste, podzemna železnica v Torinu, kanalizacija, …). 

"To območje je bilo od nekdaj na obrobju, v senci smučarskih središč v Dolomitih. Vedno so imeli drugi prednost pred nami," pravi Piero Gross, olimpijski in dvakratni svetovni prvak v slalomu oziroma veleslalomu ter dodaja, da je regija s tem denarjem dobila silovit pospešek. 

Gross je bil sicer v času olimpijskih iger šef prostovoljcev – pri organizaciji jih je sodelovalo kar 20 tisoč. 

Sestriere | Avtor: laura aggio caldon laura aggio caldon
Je pa organizatorjem alpskega in nordijskega dela iger uspelo nekaj neobičajnega. Z dobrim upravljanjem so prihranili več milijonov evrov, ki jih bodo v obnovo infrastrukture na smučiščih vložili v naslednjih letih. Začeli bodo že letos – zamenjati načrtujejo 163 snežnih topov. Naložba je težka 1,7 milijona evrov. 

Danes je po tem alpskem hribovju speljanih 400 kilometrov smučarskih prog. Gre za enega največjih smučarskih kompleksov na svetu z 212 progami in 72 žičniškimi napravami, kjer boste morali za celodnevno vozovnico odšteti 37 evrov. 

Slovenci svetovna velesila med novinarji smučarji

Na teh strminah so Italijani organizirali že 63. svetovno prvenstvo novinarjev smučarjev. Slovenci so se tradicionalno dobro odrezali in domov prinesli sedem kolajn (po tri Blaž Močnik in Matjaž Albreht z Dela, eno Mariša Bizjak z RTV Slovenija). 

Da je Slovenija med novinarji smučarji velesila, so dokazali tudi s petimi uvrstitvami na četrto mesto. 

Tekmovanja se je sicer udeležilo 190 novinarjev iz 32 držav. 

Slovenska reprezentanca novinarjev smučarjev | Avtor: SCIJ Slovenija SCIJ Slovenija

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ludvik Miholic 17:56 28.marec 2016.

    SI UZALJEN DA ZIVIS V SVICI

  • Ludvik Miholic 17:55 28.marec 2016.

    SE-EDEN SI BOLAN KOT VECINOMA SLOVENCEV SI UZALJEN DA ZIVIS V SVICI

  • Vesna Dolšak 14:00 28.marec 2016.

    Slovenija se iz tega seveda nikoli ne bo nič naučila.