Slovenija
33 ogledov

Tuberkuloza: mamice se niso okužile

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Pri nobeni mamici se akutna oblika tuberkuloze ni izkazala, pri vseh otrocih pa je bil prvi pregled že opravljen, so v zvezi s primerom medicinske sestre, ki je zbolela za tuberkulozo, sporočili iz UKCL.

Spomnimo, da so 10. septembra letos iz UKC Ljubljana sporočili, da je na ljubljanski ginekološki kliniki medicinska sestra zbolela za aktivno obliko tuberkuloze in da je bilo v stiku z njo 173 ljudi, od tega 90 novorojenčkov.

Dodatne informacije v zvezi s tuberkulozo lahko dobite na posebni telefonski številki bolnišnice Golnik: 04 25 69 287.

Na UKCL so takrat sprejeli vse potrebne ukrepe, da se bolezen ne bi širila naprej. Do konca tega meseca bodo tako na Pediatrični kliniki UKCL že drugič pregledani vsi otroci, ki so bili v ljubljanski porodnišnici v stiku z omenjeno medicinsko sestro.

"V bolnišnici KOPA Golnik so bile do zdaj pregledane vse mamice, ki so bile v stiku z obolelo medicinsko sestro. Pri nobeni mamici se ni izkazala akutna oblika tuberkoloze," so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra.

Da se lahko z gotovostjo ovrže sum na okužbo s povzročitelji tuberkuloze, sta pri otrocih potrebna dva pregleda.

"Dva pregleda sta potrebna zaradi slabe zanesljivosti testov v zgodnjem otroštvu. Ker so majhni otroci v večji nevarnosti, da bi po okužbi zboleli za težko obliko bolezni, so vsi prejeli zaščitno zdravljenje do drugega obiska. Takrat teste ponovimo in z zdravljenjem ob negativnih izvidih prenehamo," je dejal Uroš Krivec, vodja Službe za pljučne bolezni na Pediatrični kliniki UKCL.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.