Slovenija
28 ogledov

Tudi borzniki so zavohali zaslužek

vabila za prodajo Mercatorja Anže Petkovšek
Dobrih 12.500 malih delničarjev ima namreč še dobra dva tedna čas, da sprejme ponudbo hrvaškega Agrokorja, ki za delnico najboljšega soseda ponuja 86 evrov.

V preteklih dneh so nabiralnike delničarjev Mercatorja zasula vabila borzno posredniških hiš, ki delničarje z različnimi ponudbami prepričujejo naj vrednostne papirje prodajo pri njih; v zameno jim večina ponuja brezplačno odprtje trgovalnega računa. "Svetujemo vam, da formalnosti v zvezi s prodajo opravite čimprej, saj zaradi velikega števila delničarjev družbe Mercator pričakujemo daljše čakalne vrste," opozarjajo na eni od investiciskih družb. 

"Delničar, ki ima samo delnice Mercatorja in bi jih želel prodati oziroma pristopiti k prevzemni ponudbi, mora imeti odprt trgovalni račun. Po opravljeni prodaji ali po zaključku prevzema ga lahko tudi zapre. Strankam s takšnim namenom omogočamo, da sklenejo enkratno pogodbo za namen sprejema ponudbe," poudarjajo v družbi Alta Invest.

Pred prodajo preverite višino provizije

Ker se stroški, ki jih za svoje storitve zaračunavajo borzniki, precej razlikujejo, je pred prodajo smiselno preveriti koliko vam bodo za posredovanje zaračunali.
Pri Hypo Alpe Adria banki - kjer vam za prodajo Mercatorjevih delnic račun odprejo brezplačno, za njegovo zaprtje pa morate odšteti dva evra - je celotni strošek transakcije 23,75 evra. Kdor ima le eno delnico, bo torej njihovim posrednikom plačal več kot četrtino zaslužka. Podobno provizijo - 20,70 evra - boste morali plačati posrednikom družbe Alta Invest, na NLB pa morajo tisti, ki imajo manj kot tisoč delnic najboljšega soseda plačati 10,47 evrov nadomestila. 

V večini bornih hiš sicer zadnje dni beležijo rahlo povečanje prometa prav na račun prodaje Mercatorja.  

Strokovnjaki svetujejo: Prodajte!

Borzni posredniki, pa tudi predstavniki malih delničarjev svetujejo jim svetujejo naj vrednostne papirje prodajo, češ da primerov, kjer bi se vrednost delnic po prevzemu zvišala, praktično ni. "Zaradi koncentracije lastništva delnice postanejo nelikvidne in s tem težje unovčljive. Obstaja tudi verjetnost, da bodo sčasoma umaknjene z borze," pojasnjujejo posredniki s Hypo Alpe Adria Banke. 

Komentarjev 5
  • Vseslovensko Združenje Malih D 13:50 14.avgust 2014.

    MERCATOR – po objavi Prevzemne ponudbe in številnih klicih delničarjev VZMD objavlja dopolnjeno primerjavo cen zadevnih storitev borzno-posredniških družb. http://www.vzmd.si/novice/199647

  • Vseslovensko Združenje Malih D 13:46 14.avgust 2014.

    MERCATOR – po objavi Prevzemne ponudbe in številnih klicih delničarjev VZMD objavlja dopolnjeno primerjavo cen zadevnih storitev borzno-posredniških družb. Po objavi Prevzemne ponudbe za odkup delnic družbe Poslovni sistem Mercator, d.d., se na Informacijsko pisarno za delničarje Mercatorja, ki ...prikaži več jo Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) v sodelovanju z družbo zagotavlja že vse od leta 2009, obrača vse več zainteresiranih delničarjev. Zato VZMD ponovno objavlja dopolnjeno in razširjeno primerjalno tabelo cen storitev borzno-posredniških družb, v primeru sprejema Prevzemne ponudbe.VZMD je namreč pred dvema tednoma na vse slovenske borzno-posredniške družbe (članice Ljubljanske borze) naslovili prošnjo za posredovanje natančnih informacij in pogojev, ki jih imajo delničarji v primeru sprejema Prevzemne ponudbe. Do danes so se s podatki odzvali: Abanka, ALTA, BKS banka, Gorenjska banka, Moja delnica, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Nova Ljubljanska banka (NLB) in Ra

  • miro 13:11 14.avgust 2014.

    očitno si njihov agent in jim delaš reklamo a mislim da je to samo dezinformacija glede tega da bi čimveč malih delničarjev prodalo da bi potem ti ki jih pokupili mastno zaslužili na njihov račun to se je že večkrat ...prikaži večvečkrat izkazalo da so ravnali natanko tako