Slovenija
10317 ogledov

Tudi, če je test pozitiven, ni podlaga za nič

Covid-19, testiranje Profimedia Covid-19, testiranje
Testiranje na protitelesa na covid-19 je samoplačniško, cene pa se gibljeno med 20 in 50 evri. Vendar test ni dokazilo, da ste preboleli covid.

Testiranje na prisotnosti protiteles proti covid-19 poteka v večini zdravstvenih domov in bolnišnic po Sloveniji ter v diagnostičnih laboratorijih. Testa Zavod za zdravstveno zavarovanje ne krije, nanj vas torej ne napoti vaš osebni zdravnik in je samoplačniški. Cene so precej različne in se gibljejo med 20 in 50 evri.

Ni podlaga za dokazovanje prebolele bolezni

Gre ta krvni test, ki je zaenkrat zgolj informativne narave in ne šteje kot neposredni dokaz o zaščiti pred okužbo s SARS-CoV-2. To pomeni, da test ni podlaga za prečkanje državne meje, niti se s testom, ki dokazuje prisotnost protiteles, ne izognete testiranju, če je to za vas zaradi narave dela potrebno.

Pri večini okuženih se protitelesa v krvi pojavijo v 5 do7 dneh po pričetku bolezni, pri nekaterih pa tudi kasneje, zato priporočajo testiranje vsaj dva tedna po okužbi. 20 do 40 odstotkov okuženih naj bi imelo v prvih tednih po okužbi, zlasti pri rezsimptomni ali blagi bolezni, v krvi nemerljivo količino specifičnih protiteles proti virusu SARS-CoV-2.

Pozitiven rezultat pomeni, da ste prišli v stik z virusom

Pozitiven rezultat pomeni, da ste prišli v stik z virusom. "Protitelesa se pojavijo predvsem pri osebah, ki so zbolele za boleznijo COVID-19, lahko pa nastanejo tudi pri osebah, ki imajo asimptomatski potek bolezni," navajajo na UKC Ljubljana, kjer omogočajo samoplačniško testiranje. Cena je 30 evrov, zanesljivost testa pa 98 odstotna. 

Negativen rezultat testa pomeni, da je velika verjetnost, da v preteklosti niste bili v stiku z virusom. Obstaja pa tudi možnost, da prisotnih protiteles ne zaznajo, ker je koncentracija protiteles zelo nizka. 

V laboratoriju Adria lab presejalno kvantitativno serološko testiranje za dokazovanje prisotnosti protiteles proti novemu koronavirusu SARS CoV-2 opravljajo tudi v laboratorijih Adria lab v Ljubljani, Celju, Mariboru in Kopru. Cena testa je 25 evrov.
Opozarjajo, da pozitiven izvid testa za dokazovanje protiteles proti SARS CoV-2 ne nadomesti potrdila o prebolevnosti. Tega lahko izda le zdravnik.

Prebolevnost dokazuje le PCR ali hitri test ter zdravnik

Da je prebolela COVID-19, lahko oseba dokaže  s pozitivnim PCR testom ali izvidom hitrega antigenskega testa. Delodajalec lahko za svojega zaposlenega kot dokazilo upošteva tudi bolniški list, kjer je opredeljeno, da je bila oseba v izolaciji ali v primeru okužbe s COVID-19 na delovnem mestu - poškodba pri delu in iz njega izhaja, da od začetka izolacije oziroma poškodbe pri delu ni minilo več kot šest mesecev.
V primeru, da oseba ni bila testirana in nima bolniškega lista  pa mora to s pisnim potrdilom potrditi osebni zdravnik, ki ga je oseba kontaktirala v času, ko je zbolela za COVID-19.

Test prisotnosti protiteles ne pokaže trenutne okužbe z virusom, zato za prestop meje ali skrajšane karantene ne velja. 

"Ali je cepljenje za vas smiselno ali ne, ni znano"

"Glede virus SARS-CoV-2 pe ni znano, koliko časa bodo protitelesa proti virusu SARS-CoV-2 prisotna v krvi in ali je možna ponovna okužba kljub trenutni prisotnosti ene ali več vrst specifičnih protiteles proti virusu SARS-CoV-2. Prav tako še ni znano ali je cepljenje proti okužbi s SARS CoV-2 za vas smiselno ali ne," še sporočajo iz Adrialaba.  

Covid-19 Samoplačniško testiranje Zdravje To so pokazali testi, s katerimi so iskali protitelesa pri Slovencih

Prisotnost protiteles ne zagotavlja zaščite pred ponovno okužbo

Izvajanjem novega imunološkega testa Anti-SARS-CoV-2 za določanje celokupnih protiteles v krvi proti novemu koronavirusu COVID-19 so začeli tudi v BIOLAB-u."Glede na dosedanje raziskave, prisotnost protiteles ne zagotavlja zaščite pred ponovno okužbo," pravijo. Cena testa je 24 evrov, dodatno je treba plačati odvzem krvi, ki stane 2,49 evra.

Na Kliniki Golnik testiranje najdražje

Samoplačniško testiranje glede prisotnosti protiteles opravljajo tudi na Kliniki Golnik. Testiranje izvajajo s setom reagentov IDK anti-SARS-CoV-2 ELISA Kit proizvajalca Immundiagnostik AG (Bensheim, Nemčija). Skupno odvzem krvi in testiranje stane 50 evrov. 

V medicinskem centru Barsos imunološko testiranje Anti-SARS-CoV-2 za določanje celokupnih protiteles v krvi proti novemu koronavirusu COVID-19 stane 30 evrov. 

Toliko preiskava stane tudi v v Centralnem laboratoriju ZD Murska Sobota.

V Splošni bolnišnici Novo mesto samoplačniško testiranje za protitelesa, s katerimi ugotavljajo prebolevnost koronavirusne bolezni v preteklosti stane 20 evrov, v Zdravstvenem domu Celje 30 evrov. 

NIJZ: "Testi protiteles zelo uporabni za obvladanje epidemije"

Na NIJZ ocenjujejo, da so serološki testi navzočnosti in koncentracije protiteles, ki so nastali po okužbi SARS-CoV-2, zelo uporabni  za epidemiološko obvladovanje covid-19, saj z njimi lahko opredelijo prekuženost določene populacije in v kombinaciji z drugimi podatki pa ugotavljajo delež prebivalstva, ki je virus prebole brezsimptomno. 

Na odgovore, ali bo test na protitelesa postal relevantten dokument s katerim bo mogoče dokazati, da smo covid preboleli, še čakamo. 

 

 

 

Komentarjev 10
  • Avatar crusader666
    crusader666 19:48 22.marec 2021.

    Golazen ranocelniška, samo € ojroti vas zanimajo za ljudi in bolnike se vam jebe!!

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 12:08 22.marec 2021.

    Strah je treba vzdrževat, ker samo tako lahko pripraviš narod, da upošteva še tako nelogične in neumne ukaze oziroma ukrepe.

  • jakec1575 11:24 22.marec 2021.

    serumski test, ki je najbolj siguren test ne vela, vela pa hitri test od japijev. Janševina.