Slovenija
1322 ogledov

Tudi, če še študirate, morate plačati zdravstveno zavarovanje

zdravnik pregled koža kožni rak Shutterstock
Zavod za zdravstveno zavarovanje dijake in študente, ki se v novem šolskem letu ne bodo več šolali ali pa so dopolnili 26 let opozarja, da morajo urediti svoje zdravstveno zavarovanje.

Glede na Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je otrok obvezno zdravstveno zavarovan kot družinski član do dopolnjenega 15. leta oziroma do dopolnjenega 18. leta starosti, po tej starosti do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.

Otrok, ki je zavarovan kot družinski član in se po dopolnjeni starosti 18 let več ne šola oz. izgubi status, ne izpolnjuje več pogojev za zavarovanje kot družinski član. Zato si mora obvezno zdravstveno zavarovanje urediti po drugi podlagi, in sicer tisti, za katero izpolnjuje pogoje.

Plačuje sam ali pa občina

Glede na 20 točko zakona postane sam zavezanec za plačilo prispevka za zavarovanje, status pa si uredi z vložitvijo prijave na ZZZS.

Če izpolnjuje pogoje za denarno socialno pomoč, se zavaruje po 21. točki zakona. Zavarovanje po tej podlagi oseba ureja z vložitvijo vloge za priznanje pravice do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje pri centru za socialno delo. Prispevek za to zavarovanje plačuje občina stalnega prebivališča.

Tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Osebi, ki ne izpolnjuje več pogojev za zavarovanje kot družinski član otrok, jih pa izpolnjuje za zavarovanje po drugi podlagi, na ZZZS priporočajo, da si uredi dopolnilno zdravstveno zavarovanje za kritje razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti, in sicer pri zavarovalnicah, ki ponujajo takšna zavarovanja.

Ljubljana 18.03.09, ZZZS, kartica zdravstvenega zavarovanja, Foto: Dejan Mijovic | Avtor: Ljubljana 18.03.09, ZZZS, kartica zdravstvenega zavarovanja, Foto: Dejan Mijovic Ljubljana 18.03.09, ZZZS, kartica zdravstvenega zavarovanja, Foto: Dejan Mijovic

18-letniki preverite, ali ste evidentirani

Če ZZZS za otroka, ki je zavarovan kot družinski član, po dopolnjenem 18. letu starosti nima evidentiranega, da se šola (to pomeni, da prek neposredne računalniške povezave z evidencama udeležencev izobraževanj oz. po programu izobraževanja odraslih ne pridobi tega podatka), otrok nima urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja in zato ne more uveljavljati pravic iz tega zavarovanja. Zato vsem otrokom po dopolnjenem 18. letu starosti, posebej ob začetku šolskega leta, priporočajo, da si urejenost svojega zavarovanja na enostaven način preverijo prek SMS storitve ali internetne strani ZZZS na naslovu: https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/status_zavarovanja .

Postopek preverjanja zavarovanja prek mobilnega telefona:
SMS sporočilo pošljite na telefonsko številko 031 771 009, vsebina sporočila je ključna beseda ZZ ter devetmestna ZZZS številka osebe, ki je zapisana na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja. Na primer: SMS za osebo Jakob Moder z ZZZS številko 032822733 je: ZZ032822733, prejeli boste SMS sporočilo s podatki o urejenosti obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Če se šolate v Sloveniji, je zavarovanje urejeno

Dijakom in študentom, ki so dopolnili 18 let in se še vedno šolajo v Republiki Sloveniji, pa ni potrebno osebno predložiti potrdila o šolanju na ZZZS. ZZZS namreč za otroke, ki so zavarovani kot družinski člani in se šolajo v Republiki Sloveniji na srednji, višji ali visoki šoli ali po programu izobraževanja odraslih ter so dopolnili 18. let starosti, pridobiva podatek o njihovem šolanju prek neposredne računalniške povezave z evidencama udeležencev izobraževanj na teh šolah oz. po programu izobraževanja odraslih, zato je njihovo obvezno zdravstveno zavarovanje (avtomatsko) urejeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.