Slovenija
13 ogledov

Tudi danes brez glasovanja o fiskalnem pravilu

slovenija 12.11.12, Jani Moderndorfer, Janko Veber, seja kolegija predsednika DZ Anže Petkovšek
DZ danes ne bo odločal o fiskalnem pravilu. Za prekinitev seje je glasovalo 44 poslancev, proti pa 29, navzočih je bilo 88 poslancev.

DZ je spet preložil odločanje o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Poslanci so potrdili proceduralni predlog vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja, da se počaka na mnenje vlade in ključne elemente izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Sejo bodo poslanci nadaljevali dan po zaključku 14. redne seje, ki se začne 20. maja.

Vlada bo zdaj v 14 dneh pripravila mnenje, kakšni bi bili učniki, če bi fiskalno pravilo uveljavili z letom 2015.

Poslanci naj počakajo na uradno mnenje vlade

Möderndorfer je predlagal, da DZ počaka na uradno mnenje vlade glede učinkov vnosa fiskalnega pravila v ustavo. Predlagal je tudi, da vlada ob tem pripravi potrebne elemente izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, zato da bodo imeli poslanci bolj jasno sliko o tem, kakšne so dejansko razsežnosti njihove odločitve.

"Imeti hočemo širši konsenz. Možnost, da vlada da mnenje in pripravi izvedbeni zakon, pa je izkoristek časa," meni Möderndorfer.

Vodja poslancev največje koalicijske stranke je tudi pozval, da politika ta čas izkoristi za vse potrebne dogovore, ki so odprti od nedeljskega parlamentarnega vrha. Prepričan je, da se lahko s skupnim jezikom doseže preboj pri teh ključnih odločitvah.

"Sporočamo, da ne mislimo resno"

V SDS so glasovali proti prekinitvi in menijo, da je država poslala slab znak mednarodni javnosti. Andrej Vizjak (SDS) je že pred današnjim nadaljevanjem seje povedal, da je prekinitev seje slab signal in sporočilo, da se država boji sprejeti zahtevno nalogo uravnoteženja javnih financ v razmeroma kratkem času.

Letnica zato, tako Vizjak, ni problem, še posebej glede na to, da pravilo govori o srednjeročni uravnoteženosti javnih financ. "Problem pa je, da se s tem odlaša in s tem sporoča, da ne mislimo resno ter da mislimo po domače še naprej," je prepričan.

Predsednik SLS Franc Bogovič je ponovil, da je sprejetje fiskalnega pravila za Slovenijo nujno, čas njegove potrditve pa je odvisno od stanja duha v DZ. V stranki pričakujejo, da bo fiskalno pravilo sprejeto v maju in to z letnico 2015.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa meni, da si koalicija z današnjo odločitvijo, ki jo je označil za poslovniški trik, kupuje čas in bo sedaj sama narekovala trenutek odločanja o fiskalnem pravilu. V NSi še naprej vztrajajo, da po poslovniku ni moč spreminjati obstoječega besedila fiskalnega pravila, zato ga je treba potrditi v trenutni obliki.

Komentarjev 11
  • Scott 05:03 08.maj 2013.

    Vsi vemo za pogodbo o prodaji orožja med g.Izetbegovićem in kučanom!

  • klincek 20:30 07.maj 2013.

    ti pa mednožje

  • klincek 20:26 07.maj 2013.

    dokazano je samo to da si bimbo