Slovenija
16 ogledov

Tudi EBRD znižala napovedi

Za letos pa so strokovnjaki napoved za gospodarsko rast znižali z 1,6 na 1,2 ods Žurnal24 main
BDP naj bi se letos skrčil za 2,5 odstotka, prihodnje leto pa še za 0,9.

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je v svoji najnovejši napovedi Sloveniji napovedala večji upad bruto domačega proizvoda (BDP). Ta naj bi se letos skrčil za 2,5 odstotka, prihodnje leto pa za 0,9 odstotka, medtem ko je EBRD še januarja Sloveniji za letos napovedovala dvoodstotni padec BDP.

Slovenija bo letos ostala v recesiji, saj se kriza bančnega in korporativnega sektorja nadaljuje, so opozorili v EBRD.

Prošnja za pomoč ta trenutek ni verjetna

Slovenija je z izdajo za 3,5 milijarde dolarjev petletnih in desetletnih obveznic dobila dovolj denarja za pokritje letošnjih obveznosti, zato je malo možnosti, da bi zaprosila za finančno pomoč za reševanje bančnega sektorja, pravi analitik skupine RBS Abbas Ameli Renani.

Kot je dejal za glasilo EBRD Emerging Marketes ob letnem srečanju EBRD v Carigradu, je uspeh Slovenije pri izdaji obveznic lahko "dvorezen meč", saj bi ta lahko upočasnil prestrukturiranje gospodarstva in izvajanje reform.

Ključna bo slaba banka

Ekonomist iz Capital Economics James Howat pa je dejal, da težava Slovenije ni fiskalni položaj, ampak obseg težav v bančnem sektorju. Zdaj je ključno dogajanje okrog slabe banke in ustvarjanje pogojev za investitorje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.