Slovenija
8 ogledov

Tudi Elektro Primorska bo vrnil denar

Dobavitelj sme dobavljeno energijo zaračunavati, kakor sam želi, pravijo na mini Žurnal24 main
Po današnji napovedi Elektra Celje, da bodo svojim odjemalcem vrnili znesek preplačane elektrike, so se za isti korak odločili tudi v Elektro Primorska.

S tem se družba pridružuje Elektru Celje, Elektru Gorenjska in Elektru Ljubljana, ki so ta korak že napovedali. Elektro Primorska bo vrnil okvirno 1,15 milijona evrov, kar je v povprečju približno 10,4 evra na odjemalca.

Denar bodo vrnili vsem odjemalcem, ne glede na to, ali bodo vložili zahtevek za vračilo ali ne. V družbi zato pripravljajo računalniški program, ki jim bo omogočil hiter in natančen izračun
za vsakega posameznika.

V Celju niso nikogar okradli
"Poudarjamo, da smo mi elektriko gospodinjstvom kljub dvigu cen dobavljali po nižji ceni od nabavne in nismo nikogar 'okradli'. Problematika nizke ravni cen v primerjavi s cenami v EU-27 je tudi povzeta v odločbi urada za varstvo konkurence, ki ekonomski upravičenosti podražitve celo pritrjuje, vendar istočasno ugotavlja, da je bil 'koncept' podražitve kot usklajeno delovanje v nasprotju s pravili konkurence.

Zaradi tega je bila izrečena kazenska sankcija – denarna kazen za družbo in odgovorno osebo pravne osebe. Po zakonskih določbah imajo takšna ravnanja za posledico ničnost, kar pomeni, da je treba nasprotni stranki povrniti vse, kar je druga stranka s takšnim dejanjem prejela. Konkretno to pomeni razliko v ceni porabljene električne energije v predmetnem obdobju,
" pojasnjuje Andreja Bezjak, predstavnica za stike z javnostmi Elektra Celje.

Družba Elektro Celje je imela konec leta 2007 144.078 gospodinjskih odjemalcev. Na podlagi izračuna znaša razlika v ceni med ceno veljavno do 1. januarja 2008 ter povišano ceno s tem datumom za obdobje 14 mesecev okoli dva milijona evrov.

"Izračun za posameznika je tako odvisen od porabe in stopnje odjema, ki jo ima. V nekaterih primerih po naših ocenah vračilo posamezniku ne bo višje od enega evra, v povprečju pa se bodo posamezni zneski gibali okoli 14 evrov po odjemnem mestu," še pojasnjujejo v Elektru Celje, kjer so se tudi odločili, da bodo ustrezno vračilo zagotovili vsem, ne glede na to, da so nekateri že izpolnjevali določene obrazce.

"Menimo, da je poračun v obliki dobropisa najprimernejši in najhitrejši za odjemalce, saj ne razpolagamo z vsemi transakcijskimi računi odjemalcev in je po naši oceni tako tudi edini izvedljiv v tem trenutku, za istočasno izplačilo," so še dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.