Slovenija
41 ogledov

Tudi ena stopnica ovira

V društvu študentov invalidov menijo, da bi bilo v središču mesta lahko bolje po Žurnal24 main
Objekti v Ljubljani. Podatki o dostopnosti za osebe z oviranostmi na spletu.
Podatki. Informacije o opremljenosti objektov v javni rabi v Ljubljani so objavljene na spletni strani www.disabledgo.com/sl/org/ljubljana. Objekti so razdeljeni v štiri sklope, med drugim na trgovine in kulturne ustanove

Ljubljana. Mestna občina Ljubljana je s podjetjem DisabledGo za lastnike in upravljalce objektov v javni rabi pripravila priporočila za izboljšanje dostopnosti za osebe z oviranostmi. Obiskali so jih 200, morebitne izboljšave pa bodo preverili letos in prihodnje leto.

Najslabše v središču

“Še najslabše je v strogem središču mesta in starem delu,” o dostopnosti pravijo v Društvu študentov invalidov Slovenije in dodajajo, da so javne površine in objekti sicer dokaj dobro urejeni. “V središču bi se lahko postorilo še veliko. Večkrat se namreč zgodi, da je samo ena stopnica ovira za vstop v neki lokal, restavracijo ali trgovino,” povedo. Javni promet se po njihovem mnenju izboljšuje, vendar so kljub temu pomanjkljivosti. “V praksi opažamo, da so vozniki avtobusov večkrat nepripravljeni pomagati,” pojasnjujejo.

Na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) so razložili, da končujejo seminarje, na katerih vozniki spoznavajo posebnosti prevoza ljudi s posebnimi potrebami in starejših. “Po zaključku pričakujemo, da omenjenih pripetljajev ne bo več,” so dejali. Proučujejo tudi možnost, da bi na prikazovalnike prihodov avtobusov umestili informacije o tem, ali so ti prilagojeni invalidom. Dodali so, da bodo z obnovo voznega parka sčasoma vsi avtobusi temu primerni.

LPP ima sicer med 208 avtobusi 189 vozil s prostorom za invalide in 108 vozil z invalidsko klančino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.