Slovenija
8 ogledov

Tudi Fides ne bo podpisal sporazuma z vlado

Predsednica celjskega bolnišničnega sindikata Fides Mateja Grat je med drugim op Žurnal24 main
Zdravniki ne bodo podpisali sporazuma z vlado glede ukrepov v javnem sektorju, zahtevajo izboljšanje položaja zdravnikov.

Zdravniški sindikat Fides ne bo podpisal dogovora o ukrepih v javnem sektorju za 2015, ki sta ga vlada in sindikati parafirali v ponedeljek. Predsednik sindikata Konrad Kuštrin pravi, da bodo izboljšanje položaja zdravnikov skušali doseći  zlepa ali zgrda. Vladi dajejo čas do marca, sicer ne izključujejo niti možnosti opozorilne stavke.

Zdravniki do marca pričakujejo aneks h kolektivni pogodbi, ki vključuje spremembe določbe o dopustih ter standarde in normative za zdravnike. "Vladi dajmo časa do marca, sicer bomo zaostrili sindikalno dejavnost, morda z opozorilno stavko," je bil jasen Kuštrin.

Izstop zdravnikov iz sistema plač v jevnem sektorju

Fides se, kot so izglasovali na današnji konferenci, zavzema za spremembo plačnega sistema, sprostitev napredovanj in uvedbo vertikalnih napredovan. Še naprej si bodo prizadevati za izstop zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju.

Ob tem je Kuštrin poudaril, da izstop ne pomeni odpoved kolektivne pogodbe, ampak da želijo znotraj obstoječega plačnega sistema dobiti fleksibilizacijo plač glede na specifiko poklica.

"Upam, da se vsi zavedate, na kakšno pot smo stopili. Ta pot lahko pomeni tudi hud spopad Davida z Goljatom. Povejte svojim kolegom, kaj vse bomo morali biti pripravljeni storiti, če do konflikta pride, kaj vse bo država pripravljena storiti, da nas poniža in spravi tja, kjer bi nas rada imela. Ne dvomim v našo sposobnost, da si izborimo boljši položaj in izboljšamo naše zdravstvo, našo državo. Edino zdravniki z močnim pritiskom na politiko lahko to naredimo," je prepričan Kuštrin.

Kuštrin ne izključuje "zelo zaostrenih razmer" v prihodnjih mesecih, saj obstajajo tudi predlogi, da bi dogovore z vlado podpisovale le še konfederacije in ne več posamezni sindikati.

Podpisali ne bodo niti družinski zdravniki

Današnje konference Fidesa so se udeležili tudi predstavniki nekaterih drugih sindikatov. Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um Igor Muževič je v nagovoru poudaril, da tudi njihov sindikat ne bo podpisal novega plačnega dogovora z vlado, predvsem zaradi neprimerljivosti različnih poklicev in obremenitev zaposlenih v javnem sektorju. "Marca se pripravlja velika sprememba. Če bo treba, bomo takrat tudi stisnili pest, če drugače ne bo mogoče prepričati vlade, naj dela v dobro bolnikov," je bil jasen Muževič.

Predsednik policijskega sindikata Zoran Petrovič pa je v svojem nagovoru ocenil, da so zdravniki in policisti med bolj prizadetimi v zadnjih plačnih dogovorih. Poklic policista se po njegovih besedah v zadnjem času pridružuje zdravniškemu v tem, da je postal deficitaren. "Samo zaradi vladnih ukrepov je v zadnjem mesecu odpoved dalo od 100 do 150 policistov. Čaka nas trdo delo, z zdravniki smo že sinhronizirali nekatera svoja stališča, do 1. marca moramo biti pripravljeni in začeti diktirati tempo," je poudaril Petrovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.