Slovenija
12 ogledov

Tudi humanitarci služijo, ni kaj

Saša Banjanac Lubej (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Red v Unicefu dela Ženeva, na Rdečem križu pa, pravijo viri, vlada v senci Janeza Zemljariča.

Dve od treh največjih humanitarnih organizacij pri nas – Rdeči križ (RK) in Unicef – bosta imeli skupščini konec maja oziroma junija. Unicef naj bi končal agonijo problematičnega vodstva s še bolj problematičnimi pogodbami. Ženeva je obljubila izredno revizijo, ki bo dokončno razgrnila vse umazano perilo. Tako naj bi se to opralo, organizacija pa na novo zaživela – kot fundacija. Podoben scenarij se obeta tudi RK. Zamenjal se bo generalni sekretar. Janez Pezelj odhaja v pokoj, nadomestil pa naj bi ga Danijel Starman. Za to je baza, vodena z roko modrega vodstva iz sence, že poskrbela. Upokojeni kadri SD in njihove predhodnice so še kako živahni – ukvarjali naj bi se z nepremičninami oziroma zemljišči RK. Koliko jih imajo, na RK nočejo povedati. Nekateri ocenjujejo, da za 30 milijonov evrov. Čemu potem skrb za par milijonov izgube, ki jo vodstvo nepremišljeno pridela?

Sankcije. V nobenem primeru jih ne bo. Res, da Maja Vojnovič ne sme več delati za Unicef Slovenija, a se ji Ženeva ni odpovedala: postala je svetovalka zagovorništva otrok za Centralno in Vzhodno Evropo. Starman je kljub razrešitvi zaradi navzkrižja interesov v prejšnji službi primeren kandidat. Najbrž bo tudi izvoljen. V državi, v kateri minister kljub pozivu protikorupcijske komisije glavnega inšpektorja za delo zaradi navzkrižja interesov ne odstavi, ni pričakovati, da bi humanitarci ravnali drugače kot politiki. Edino, kar lahko storite, je, da prvim ne daste denarja, drugim pa glasu. Na volitvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.