Slovenija
12 ogledov

"Tudi Janša ni bil vedno razumljen"

1/10
Žurnal24 main
Mineva 20 let prve demokratično izvoljene slovenske vlade in Manevrske strukture narodne zaščite. Slovesnost je potekala v Pristavi pri Stični. Gost tudi Pahor, ki pa ni imel govora.

Na slovesnosti ob današnjem jubileju 20-letnici prve slovenske vlade se je slavnostni govornik, Ivan Oman, ozrl nazaj: "Za revolucijo in zaradi revolucije so Slovenci umirali v tisočih. Razumi, kdor more." Uspeh Demosa, tako Oman, ni bil samo uspeh Demosa, ampak uspeh celega naroda, ki je z 88 odstotki glasoval za plebiscit. Manj optimističen je glede trenutnih razmer, saj pravi: "Bojim se, da državljanska vojna traja v naš čas. Bojim se, da želi kdo zavrteti čas nazaj, ali da koga mika kitajska verzija kapitalizma."

Pahor na slovesnosti ni govoril, zato pa smo ga po koncu slednje – glede na to, da se je slišala tudi himna SDS – vprašali, če mu je bilo to všeč. "Vse himne so naše himne." Na kratko se je dotaknil najbolj aktualne teme in pri tem še enkrat izpostavil, da če arbitražni sporazum na referendumu pade, bomo „težko dobili kakršen koli nov sporazum“. Obletnici ob bok pa je povedal, da tudi Demosova vlada v svojem času ni bila deležna veliko pohval, ampak predvsem kritik.

Igor Bavčar je kot Demosov notranji minister dejal: "Žal mi je, da nisem odpustil nekdanjih pripadnikov Službe državne varnosti. Danes se za osamosvojitelja proglaša človek, ki je deloval proti Sloveniji prvi dan po osamosvojitvi." Nadaljuje, da mu Ertl kot šef stare policije SDV nikoli ni predal poslov, temveč jo je „popihal“. Še prej pa je naščuval policijske sindikate. "Vedno, ko smo v zgodovinske bitke Slovenci stopali sprti, smo izgubili," je še dejal Bavčar.

Janez Janša je nadaljeval: "Še nikoli se ni zgodilo, da bi slovenska politika ljudi pozivala na plebiscit, naj glasujejo različno o stvareh, ki so vitalnega pomena za slovensko suverenost in državnost." Ob tem je spomnil na plebiscit o Koroški, ki jo je Slovenija izgubila za 4.500 glasov.

Premier Borut Pahor pa je na vprašanje, ali so bili pomladniki v kritiki Ertla preostri, dejal: "Vedno, ko se je o tem pogovarjalo, sem opozarjal na zgodovinski kontekst. Bil je pač tak, da prejšnja oblast ni bila gonilna sila prehoda v demokracijo. Njena zasluga, kot je dobro rekel gospod Oman, je bila, da je dobro razumela čas in se temu ni upirala. Takratna liberalna partijska oblast ni hitela s spremembami. Je pa njena zasluga, da jih ni ovirala."

"Tudi Janša ni bil vedno razumljen"
Pahor je osamosvojitveni čas primerjal s sedanjim dogajanjem okoli arbitražnega sporazuma. Dejal je: "Mogoče se bi danes lahko strinjal s prvakom opozicije. Tako, kot je bilo treba pred dvajsetimi leti - in on ni bil vedno razumljen takoj in najprej, ampak mu je to kasneje priznala zgodovina - tako bi tudi jaz zdaj rekel: razum in pogum in prihodnost bo pokazala, da sem imel prav."

Pred slovesnostjo so se na slavnostni seji v Ivančni Gorici na pobudo Lojzeta Peterleta sestali člani prve slovenske vlade, ki jo je skupščina sicer potrdila 22. maja 1990.

Samostojna država najvišji cilj
"Postavitev samostojne in demokratične slovenske države je bil najvišji politični cilj slovenskega naroda,“ je v govoru na slavnostni seji menil Lojze Peterle in dodal, da so bile to "najpomembnejše volitve v zgodovini slovenskega naroda“.

 

"Zmaga Demosa je pomenila prelom z vladavino komunističnega totalitarizma in začetek uveljavljanja vrednot, iz katerih je po drugi svetovni vojna nastala evropska zveza kot prostovoljna skupnost evropskih narodov in držav,“ je nadaljeval Peterle in ob tem poudaril še, da je Slovenija dosegla suvereno državnost, mednarodno uveljavitev in nov gospodarski razvoj zato, ker se je odločila za prelom s starim redom.

"Demosova vlada iskala širši konsenz"
Na okrogli mizi so se spominjali časov pred 20-timi leti, govorili pa so tudi o aktualnih dogodkih v državi. Dr. Božidar Voljč se je denimo dotaknil zdravstva: "Razklanost v zdravstvo na javno in zasebno, ki smo mu priča danes, je zgolj preslikava splošne razklanosti družbe. To pa je zame nedomovinsko.“

Pravnik Rajko Pirnat je poudaril, da prihajajoči referendum še naprej kolje našo družbo. "Celotne projekt je bil slabo voden, narobe je bilo tudi, da se ni ratificiral z dvotretjinsko večino,“ meni Pirnat in dodaja, da se je v času Demosove vlade delalo drugače, saj so „iskali širši konsenz“.

Janez Janša je ob tem menil, da je bila prva vlada zagotovo najuspešnejša doslej, na zgoraj omenjene ugotovitve pa je razmišljal: "Mene bolj kot razklanost v zdravstvu skrbi razklanost, o kateri je govoril Rajko. Brez enotnosti gremo na referendum. Če bo uspel, se bodo še prihodnje generacije prepirale, kdo je kriv, če bomo izgubili zemljo."

Jelko Kacin je ob tem menil, da bi bilo treba današnjo vlado "umiriti, da ne bi histerizirala, kot to vsak dan sedaj počnejo nekateri v imenu vlade". Jože Mencinger pa se je pri tem vprašal, če nemara ne bomo potrebovali spet kak Demos, ki bi rešil stanje, v kakršnem smo. "Očitno je danes Evropska unija v taki kondiciji, kot je bila takrat Jugoslavija."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.