Slovenija
26 ogledov

Tudi javni dodatno služijo

Milica Simonič Steiner Nino Verdnik
Mariborska mestna uprava želi vedeti, kaj delajo zaposleni popoldne.

V Mestni upravi Mestne občine Maribor (MOM) zahtevajo podatke o popoldanskih obrteh in drugih registriranih podjetjih svojih zaposlenih. Kot smo izvedeli, so v začetku decembra vsi zaposleni v mestni upravi dobili obvestilo “o opravljanju drugih dejavnosti in konfliktu interesov”.

Javni naj bi imel le eno

“Javne uslužbence smo s tem dodatno opozorili, da lahko opravljajo le tiste pridobitne dejavnosti, ki niso združljive z njihovim delom in niso v nasprotju s konkurenčno prepovedjo, ne vplivajo na nepristransko opravljanje dela in niso v škodo ugledu organa,” je pojasnila Tatjana Štelcer z MOM.

Zaposleni so tako morali do včeraj delodajalcu sporočiti, kakšno delo opravljajo poleg svoje prvotne službe. Eden izmed zaposlenih pa nam je povedal, da se mu to zdi “nepotrebno zastraševanje”. Goran Rajić, predsednik organizacije sindikata delavcev Mestne uprave MOM, pravi, da kot sindikalni predstavnik o tem ni bil obveščen, je pa okrožnico dobil kot zaposleni. “Menim, da kdor dela v javni upravi, ne more imeti še ene popoldanske službe. Takšna določila je treba spoštovati,” je pojasnil za Žurnal24 in dodal, da “bi uprava morala takšne zadeve razčistiti s posameznikom, ne pa da se vsem, tudi nevpletenim, pošilja okrožnica”.

Popoldne do zaslužka

Kot smo neuradno izvedeli, se je uprava za tak ukrep odločila po ugotovitvi, da naj bi vsaj dva zaposlena že leta opravljala enako dejavnost tudi po koncu delovnega časa kot samostojna podjetnika (s. p.), njune stranke pa naj bi bile celo iste kot v javni službi. Tako naj bi eden poleg svoje plače prek s. p. med letoma 2008 in 2010 zaslužil kar dobrih 90 tisočakov evrov, drugi pa med letoma 2006 in 2010 okoli 165 tisočakov.

Kako bo mestna uprava ukrepala, še ni znano.

Komentarjev 1
  • raviotar 01:27 22.januar 2012.

    Jao jao...a še niste slišali za Ajpes? Za javno objavo registra vseh pravnih oseb v sloveniji (vključno s s.p.-jevci)? Ali morda niste imeli nobenega zaposlenega, ki bi imel čas malce googlati po netu? Tko se pa res to ne počne, ...prikaži več če si ne želiš tožbe, se razume.