Slovenija
683 ogledov

Tudi kdor dela s polovičnim časom, dobi polno olajšavo

druzina protest Boštjan Tacol
Oče lahko v celoti koristi davčno olajšavo za otroka, tudi če mati koristi polovični delovni čas in obratno.

"Želim koristiti krajši delovni čas, pa me zanima, ali lahko mož kljub temu uveljavlja celotno davčno olajšavo za otroka," nas je vprašala bralka. 

Odgovor je da. "V primeru uveljavljanja olajšave za otroka delovni čas staršev ni pomemben. Na letnem nivoju bomo upoštevali otroka tako, kot ga bosta uveljavljala," so pojasnili na finančni upravi. 

Kdor ima enega otroka do tretjega leta, kdor dva pa do drugega razreda

Starši imajo pravico do krajšega delovnega časa, če imajo otroka, mlajšega od treh let, če imajo dva otroka, pa se krajši delovni čas lahko uveljavlja dokler najmlajši otrok ne konča prvega razreda osnovne šole. V tem primeru mora vsaj eno leto krajši delovnik koristiti drugi starš. 

Po podatkih iz leta 2013 krajši delovnik koristi 85 odstotkov mater in le 15 odstotkov očetov, od teh je bila tretjina samostojnih podjetnikov. 

Prispevke plača država, plača je pa nižja

Starš lahko dela najmanj štiri ure na dan in za to dobi polovično plačo, za drugo polovico pa mu država plačuje prispevke od minimalne plače. Delovnik je mogoče skrajšati tudi za eno, dve ali tri ure na dan. 

Več o uveljavljanju vzdrževanih družinskih članov pri dohodnini si lahko preberete tukaj.

Če imate več otrok, pazite, kako si jih boste razdelili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.