Slovenija
26 ogledov

Tudi letos prekinitev mature?

(Foto: grafika Žurnala24) Žurnal24 main
Splošna matura. V soboto začetek. Zagotovila, da letos stavke ne bo, ni.

“Članom maturitetnih komisij je Ric (republiški oziroma državni izpitni center, op. a.) poslal aneks k pogodbi, da v času mature ne bodo stavkali, a mnogi ga niso podpisali,” je pred začetkom splošne mature opozoril član maturitetne komisije (ime je znano uredništvu).

Spomnimo, junija lani je komisija za slovenščino opozorila na nerešen problem delovnopravnega statusa članov maturitetnih komisij in prekinila svoje delo.

MŠŠ: Nič nismo obljubili
“Res sem prejel omenjeni aneks, a ga ne bom podpisal,” je potrdil Brane Šimenc, dolgoletni član maturitetne komisije (MK) za slovenščino. Kot je povedal, je Vinko Logaj, direktor direktorata za srednje šolstvo na šolskem ministrstvu (MŠŠ), lani obljubil, da bodo status članov maturitetnih komisij uredili v novi zakonodaji.

Logaj pa je odgovoril: “Podpisan ni bil noben dogovor, trenutno pa na MŠŠ tudi nimamo predvidenih sprememb 119. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ureja delovno obveznost učiteljev.”

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zaposleni le birokrati
Vse od začetkov mature leta 1994 do leta 2008 je bilo delo članov MK nesporno lahko manjši del delovne obveze učitelja, je spomnil naš vir. Dodal je, da je s spremembami normativov, ki veljajo od 1. septembra 2008, njihovo delo postalo honorarno.

“Zaradi zmanjševanja generacij v svojih službah nimamo polne zaposlitve, zato si tudi zdaj prizadevamo, da bi se nam delo, brez katerega mature ni mogoče izpeljati, štelo v delovno obveznost,” je pojasnil član komisije in pristavil, da se ne bodo sprijaznili s tem, da bodo “za maturo zaposleni le ljudje, ki skrbijo za logistiko, koordinatorji in podobni strokovnjaki”.

Toda po Logajevih besedah bi lahko člani MK z Ricem sklenili pogodbe o zaposlitvi za skrajšan delovni čas le, če bi imel Ric za opravljanje dela v maturitetnih komisijah sistematizirana delovna mesta. Darko Zupanc, direktor Rica, za pojasnila ni bil dosegljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.