Slovenija
26 ogledov

Tudi Ljubljana v podporo protestom v Makedoniji

makedonci
1/16
Anže Petkovšek
V središču Ljubljane se je danes zbralo kakih 150 podpornikov protivladnih protestnikov v Makedoniji.

Na shodu, ki so ga organizirali makedonski študentje, so zahtevali odstop vlade premiera Nikole Gruevskega, ker da deluje koruptivno in za lastne interese, ter pozvali k pravi demokratizaciji Makedonije, ki se utaplja v politični krizi.

"Vlada deluje skrajno koruptivno, za svoje lastne interese in za obogatitev lastnega žepa. Ne zanima je, kaj imajo ostali za povedati. Vsako kritiko ocenjuje kot izdajstvo in poskus destabilizacije države, kar ni res," je povedala Nataša, makedonska študentka, ki študira v Sloveniji.

Eden od organizatorjev shoda, makedonski študent Martin Filipovski, je prav tako izrazil prepričanje, da mora vlada odstopiti zaradi resnih obtožb o korupciji in kriminalu. "Vsi smo videli, da so bili na cestah Skopja naši študentje in aktivisti aretirani in pretepeni. Vsak poziv k svobodi vlada odrine na stran," je povedal Filipovski.

Ob tem je poudaril, da shod ne predstavlja podpore uradni makedonski opoziciji. "Smo študentje, ki tukaj v Sloveniji študiramo. Imamo prijatelje, ki so trenutno v Skopju in protestirajo za demokratizacijo Makedonije. Ne delamo za politične stranke, nismo ne levi ne desni. Gre za podporo, solidarnost sodržavljanom in aktivistom," je povedal Filipovski.

Med zahtevami protestnikov so po besedah makedonskega študenta Gorana poleg odstopa trenutne vlade še oblikovanje tehnične ali prehodne vlade, ki bo zagotovila demokratične, poštene in legitimne volitve.

Na shodu so medtem udeleženci vzklikali "Svoboda" in "Odstop". Poudarili so, da protestirajo za vse državljane Makedonije, ne glede na etnično in politično pripadnost.

Medtem v središči Skopja danes poteka množičen protivladni protest, na katerem se je že na začetku ob 14. uri zbralo več kot 10.000 demonstrantov.

Komentarjev 2
  • dragec 05:58 18.maj 2015.

    Nisi razumel, oni demonstrirajo proti JJ......pleškotu

  • kapibara 21:45 17.maj 2015.

    Zakaj TU..?? Večji učinek bi bil na "licu mesta"..