Slovenija
12 ogledov

Tudi Ljubljančani brez

Vrtci Žurnal24 main
Vpis v vrtce. Brez vrtca je ostalo 2.034 otrok, od teh jih 273 izpolnjuje vse pogoje. Na MOL izpostavljajo izbirčnost staršev.

Na julijskem centralnem čakalnem seznamu za šolsko leto 2011/12 je 1.917 otrok do treh let in 117 otrok nad tremi leti, ki čakajo na prosto mesto v vrtcu. Med temi jih je 273 takih, ki izpolnjujejo vse pogoje, tudi da imajo stalno bivališče v Mestni občini Ljubljana (MOL) od 1. januarja 2010. “Letos bomo odprli deset novih oddelkov in nato še osem, kar pomeni vsaj 252 prostih mest. To naj bi bilo po izkušnjah iz prejšnjih let dovolj za sprejem otrok z maksimalno stalnostjo bivanja v MOL,” napoveduje Marija Fabčič, načelnica občinskega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

Neuresničene napovedi

Kljub temu se obljube ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bo letos zagotovil vrtec za vse otroke, katerih starši so dovolj dolgo Ljubljančani, ne bodo uresničile, ker MOL do konca leta ne bo odprla dovolj novih oddelkov. Županovih napovedi ne more rešiti niti izbirčnost staršev.

Trenutno je namreč na čakalnem seznamu 18 otrok, katerih starši izpolnjujejo vse pogoje, pa so zavrnili ponujena mesta. "Za osem otrok so zavrnili eno ponujeno mesto, za devet otrok dve in za enega otroka kar štiri ponudbe prostih mest," pravi Fabčičeva in dodaja, da "bodo kljub odpiranju novih oddelkov in vrtcev zaradi izbire staršev na centralnem čakalnem seznamu še vedno otroci, ki izpolnjujejo vse pogoje, starši pa čakajo na točno določen vrtec."

Do zdaj je sicer velika večina staršev dobila vrtec prve izbire, in sicer je bilo takih kar 2.724, medtem ko je vrtec druge izbire dobilo 110 otrok, 149 otrok pa so vključili v katerikoli vrtec.

S "kamorkoli" do vrtca

Ker nekateri starši želijo točno določen vrtec, se na prosto mesto razporedi naslednji otrok, ki izpolnjuje pogoje, pa čeprav ima manjše število točk, pojasnjuje Fabčičeva. "Zato ocenjujemo, da bomo po zaključku investicij poleg staršev iz MOL z maksimalno stalnostjo bivanja na prosta mesta pozvali tudi starše z manjšim številom točk, ki pa imajo na vlogi za vpis v vrtec izbiro kamorkoli," je optimistična načelnica, vendar datuma, kdaj se bo to zgodilo, ne napove.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.