Slovenija
30 ogledov

Tudi Lorella ni izjema

Lorella Flego ima po novem svojo oddajo Q namesto enkrat na teden le vsakih 
14 Žurnal24 main
Varčevalni ukrepi. V Regionalnem centru RTV Koper - Capodistria morajo krčiti lastno produkcijo.
20 odstotkov sredstev manj so letos predvideli za manjšinski program glede na lansko realizacijo.

“Varčevalne ukrepe, ki so enakomerno porazdeljeni na vse enote Regionalnega centra Koper - Capodistria, smo začeli 1. oktobra lani. Od 1. januarja pa izvajamo še intenzivnejše varčevalne ukrepe, ki povzročajo tudi krčenje lastne programske produkcije v manjšinskih ter slovenskih radijskih in televizijskih programih,” pravi vodja centra Dragomir Mikelič. Nekaterim zunanjim sodelavcem sploh niso podaljšali pogodbenega razmerja, drugim so zmanjšali obseg dela za od deset do 30 odstotkov ali pa so se z njimi dogovorili za nižje honorarje. V regionalnem centru je sicer 255 redno zaposlenih, ki pa naj bi jih predvsem predčasno upokojevali.

Obrnili se bodo na vlado

“V finančnem načrtu za letošnje leto je predvidenih za 20 odstotkov sredstev manj, kot je bila lanska realizacija,” razlaga Antonio Rocco, pomočnik generalnega direktorja za radio in televizijo za avtohtono italijansko narodno skupnost. O tem, da to pomeni ukinitev nekaterih informativnih in kulturnih oddaj oziroma od 15- do 17-odstotno krčenje lastne produkcije, je že poročal spletni portal Podpalmo.si. Odreči se bodo morali tudi nekaterim oddajam in prispevkom dopisnikov iz Italije in Hrvaške.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Med spremembami v kulturnem programu je denimo ta, da oddaja Q s popularno voditeljico Lorello Flego ni več tedenska, temveč štirinajstdnevna. “Programski svet RTV Slovenija smo nedavno obvestili, da je dodatno financiranje naših programov zaradi širšega pomena manjšine tudi odgovornost slovenske vlade,” doda Rocco.

Režejo oddaje in honorarje
“Že v zadnjem trimesečju lani smo rezali oddaje in sodelavce, a žal s še večjim krčenjem začenjamo letošnje leto,” potarna tudi Nataša Segulin, odgovorna urednica regionalnega slovenskega televizijskega programa. Ukinili so tri oddaje, nekatere so iz tedenskih spremenili v štirinajstdnevne, prekinili so sodelovanje s petimi novinarji in tajnico režije, omejili so izplačila zunanjim sodelavcem ter skrčili program.

Po njenih besedah jim dodeljena sredstva nikakor ne zadoščajo za izpeljavo že potrjenega programskega načrta, predvsem pa ne za kakovostno ustvarjanje vrste oddaj, ki jih predvajajo tudi na nacionalnih programih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.