Slovenija
94 ogledov

Tudi MNZ ni izgubil podpisov

Dražvni zbor Anže Petkovšek
Nadzor na notranjem ministrstvu (MNZ) pokazal, da "ni razlogov za domnevo o izgubi listov s podpisi na MNZ".

Končno poročilo o nadzoru nad postopkom preverjanja podpisov ob vložitvi pobude za razpis referenduma o zakonu o slabi banki med drugim navaja, da ni razlogov za domnevo o izgubi listov s podpisi na ministrstvu za notranje zadeve.

Kurir ni navedel števila izročenih listov

Zaključno poročilo med drugim ugotavlja, da je državni zbor ministrstvu posredoval dopis pobudnika referenduma s podpisi volivcev in fotokopije listov s podpisi, pri čemer iz posredovanega gradiva ni bilo razvidno skupno število originalnih izvodov teh listov in število izdelanih fotokopij.
Ob predaji gradiva kurir državnega zbora ni navedel števila izročenih listov oziroma prilog, temveč je zahteval le potrditev prejetega gradiva na vročilnici.

Uslužbenci notranjega ministrstva pa ob prevzemu gradiva tudi niso posebej preverjali števila prejetih listov. Ob tem nadzorna skupina meni, da bi v skladu s pravili pisarniškega poslovanja moralo biti jasno navedeno število prilog oziroma listov, ki jih je kurir izročil.

Ne morejo vplivati na število preverjanj

Pojasnjuje tudi, da je pristojnost ministrstva preverjanje priloženih seznamov podpisnikov pobude, ali so pobudniki vpisani v evidenco volilne pravice. Pri tem pa javni uslužbenci, ki so preverjali sezname, ne morejo vplivati na število preverjanj, saj informacijski sistem samodejno evidentira vsak vstop v bazo podatkov pri preverjani osebi.

Člana nadzorne skupine s področja informatike sta po pregledu sledilnih zapisov pregledala 271 listov s podpisi ter ugotovila, da uslužbenci niso storili nepravilnosti, ki bi kakorkoli vplivale na manjše število volilnih upravičencev.

Inšpektorat z neobvezujočimi priporočili

S preverjanjem dogajanja okoli izgubljenih podpisov se sicer še vedno ukvarjajo tudi policisti, po tem ko je DZ, kot je povedal predsednik DZ Gregor Virant, vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Vendar pa v tej fazi preiskave informacij o njenem poteku ne dajejo.

Inšpektorat za javno upravo bo glede na navedeno v državnem zboru še ta teden opravil svetovalni razgovor in podal neobvezujoča priporočila za izboljšanje upravljanja z dokumentarnim gradivom, medtem ko za inšpekcijski nadzor v državnem zboru inšpektorat nima pristojnosti.

Odgovor Janše čakajo do srede

PS zaradi zapletov s podpisi sicer predsednika DZ Viranta poziva k odstopu, Janšo pa, da naj razreši Gorenaka. Odgovor Janše pričakujejo do srede zjutraj. Če premier ministra ne bo razrešil, so že napovedali možnost interpelacije zoper ministra ali celo vlado, čeprav se o tem še niso dokončno odločili.

Komentarjev 1
  • Stolp 19:49 13.november 2012.

    Pa kaj sploh to resno jemljejo. To je Gorenjaku podtaknjena afera s strani PS in murgeljske bande. Ono Mojčko, ki jim je pri tem pomagala bodo sedaj odstavili. Uporabi in zavrzi! Tipično mafijsko načelo!