Slovenija
18 ogledov

Tudi o plačah brez dogovora

Upokojenci in družina Anže Petkovšek
Pogajanja o plačah o plačah v javnem sektoru se nadaljujejo že to sredo zjutraj. "Ali je res edina alternativa, da smo vsi državljani ujetniki nekaj sto sindikalnih voditeljev?" se medtem sprašujejo obrtniki in mali podjetniki. Odzvali so se tudi študentje.

Pogajanja med sindikati in vladno pogajalsko skupino se bodo to sredo, na dan velike stavke javnega sektorja, začela že zjutraj. Danes je bilo s strani sindikata zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi (Sviz) prvič slišati, da bi na znižanje plač pristali. O odstotkih pa zbližanja niti pogajanja niso prinesla. Je pa bilo danes pozno zvečer slišati tudi namige, da bi lahko do dogovora prej prišlo v državni upravi. Od danes imamo imamo sicer tri pogajalske skupine.

Sindikati so predlagali sedemodstotno znižanje plač in odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij. Ta predlog je manj ugoden za uslužbence, ki so jim bila plačna nesorazmerja ze v večjem delu ali v celoti odpravljena, se posebej je neugoden za tiste z nižjimi plačami, ocenjuje naš sindikalni vir.
Tudi vzdušje, ki je vladalo na pogajanjih, ni bilo prav optimistično.

Spet brez dogovora, zato "stavka bo!"

Predstavniki vlade in stavkovnih odborov sindikatov so tudi danes sedli za skupno mizo, a dogovora niso dosegli in kot je povedal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Branimir Štrukelj: "Stavka zagotovo bo, kajti mi nimamo v rokah ničesar."

Konkretnega napredka namreč ni bilo, so pa "do neke mere" izmenjali poglede na to, kako bi bilo mogoče narediti korak naprej, je še povedal Štrukelj in dodal, da so soočeni z "brutalnimi znižanji in zaostritvami" normativov, predlogi za znižanje plač in vseh nadomestil, hkrati pa jim grozi tudi, da bo "kakšnih 2000 do 2500 ljudi" ostalo na cesti. Po njegovem mora vlada razumeti, da tako naprej ne gre.

V primeru, ko ne gre drugače, so se šolniki, od vzgojiteljic do profesoric v srednjih šolah in na univerzi, prej pripravljeni odreči svojim plačam kot popustiti pri standardih in normativih. "Če bo treba, smo pripravljeni odstopati in nase vzeti to krizo, ne bomo pa popustili pri standardih in normativih. To je eden od ključnih razlogov za stavko v šolstvu," je dejal glavni tajnik njihovega sindikata Štrukelj.

Obrtniki in mali podjetniki zgroženi

"V OZS smo prepričani, da je stavka neupravičena, nepotrebna in ne bo prinesla nobene dodane vrednosti k izboljšanju gospodarskih razmer in finančnega stanja v državi," opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Policisti nad Vizjaka

Na včerajšnje izjave ministra Andreja Vizjaka so se ostro odzvali policisti. V Policijskem sindikatu Slovenije so ogorčeni in odločno protestirajo nad izjavo Vizjaka, da se s policisti ne bo posebej pogajal ter, da policije, ki krši zakone ne potrebuje. "Vaše izjave so nesramne, žaljive z njimi pa tudi zavestno kršite določbe pozitivne zakonodaje, še zlasti določbe Zakona o stavki. Po slednjih, še zlasti po določbi 4. in 9. člena, ste namreč dolžni pristopiti k sporazumnemu reševanju nastalega spora. Naš predlog vam je bil posredovan skupaj s sklepom o napovedi stavke. Stavka je bila napovedana zakonito, naše stavkovne zahteve pa so utemeljene. Vlada RS pa se do njih še vedno ni opredelila," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ministra pozivajo tudi, da se opredeli do teh kršitev in razloži katere predpise so ali pa po vašem mnenju bomo kršili policisti. "Vaše izjave so namreč popolnoma nerazumljive, neutemeljene in nepotrebne, saj smo policisti, kot to zahteva od nas pozitivna zakonodaja, stavko napovedali pravočasno in zakonito in v celoti spoštovali določbe Zakona o stavki. Tudi naši predstavniki so večkrat jasno povedali, da bomo policisti med stavko spoštovali določbe 84. člena Zakona o policiji, ki določa naloge, ki jih policisti med stavko moramo opravljati," so še zapisali in ga pozvali, da nemudoma pristopi k sporazumnemu reševanju nastalega spora in k spoštovanju socialnega dialoga, ter s policijskima sindikatoma začne reševati nastale spore. "Hkrati vas pozivamo, da se za izrečene in žaljive besede, ki ste jih namenili policistom tudi javno opravičite, v nasprotnem primeru pa vas pozivamo, da s funkcije ministra za delo, družino in socialne zadeve nepreklicno odstopite!"

Komentarjev 27
  • babi 12:04 18.april 2012.

    Pa naj vlada pusti normative in jim za toliko zmanjša prilive. Potem se bodo med sabo zmenili, ko ne bo znižanje plač 5% ampak 12%!!!!!!!! Selekcijo morajo v JS narediti sami med sabo. Še pulili se bodo za delo, če ...prikaži več bodo hoteli obdržati službo...sedaj pa hodijo po nakupih, k masažam, pedikuram.....šolniki pa na draga exsotična izobraževanja.....

  • 1111 21:07 17.april 2012.

    dopovej to ovcam!!!

  • xy 20:48 17.april 2012.

    če bi vsi mali podjetniki in obrtniki plačali toliko prispevkov, kot jih plačajo javni uslužbenci država nebi bila v krizi. Bilo bi dovolj denarja za zdravstvo, šolstvo in ostale v javni upravi, ker pa plačjujejo minimalne prispevke oz. jih za ...prikaži več delavce večinoma ne je tako v naši ubogi državi. Mal poglejte vozni park teh podjetnikov in obrtnikov pa bo vse jasno.