Slovenija
21 ogledov

Tudi od študentskega dela polni prispevki

slovenija 09.01.13. epf, citalnica, studenti, studentje, ekonomsko poslovna faku Nino Verdnik
Z novim letom naj bi po navedbah ministrstva za delo od študentskega dela plačevali tudi pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 odstotka, v zameno pa bodo študenti upravičeni do pokojninske dobe.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Dejan Levanič je napovedal, da naj bi predivoma že s 1. januarjem 2015 uvedli plačevanje polnih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje tudi za študentsko delo. To naj bi po navedbah STA storili s sprejemom zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev iz obveznega pokojninskega zavarovanja, ki je trenutno še v medresorskem usklajevanju, spremembe pa iz osnutka zakona še niso razvidne.

Po principu "vsako delo šetje"

So pa na ministrstvu plačevanje prispevkov za študentsko delo po principu "vsako delo šteje“ obljubljali že dlje časa. Plačevanje prispevkov so poskušali uzakoniti tudi z novelo o študentskem delu, ki je bila v večji meri že usklajena, a je zaradi padca vlade obtičala pred državnim zborom. Glede na napovedi sekretarja Levaniča, pa je mogoče predvidevati, da naj bi ponovno skušali uvesti nekatere ukrepe predvidene v prejšnjem predlogu.

V zameno za obdavčenje pokojninska doba

Od študentsko dela naj bi se tako plačevalo 15,5 odstotka dajatev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Tako kot v prejšnjem zakonu naj bi v zameno študentom ponudili pokojninsko dobo, ki bo najverjetneje priznana na podlagi zaslužka oziroma od tega plačanih prispevkov. V prejšnjem predlogu so tako ponudili za vsakih 60 odstotkov dosežene povprečne mesečne plače mesec zavarovalne dobe. Glede na to, da takšen princip velja za vse oblike dela, je pričakovati, da ga bo ministrstvu skušalo uveljaviti tudi za študentsko delo.

Zaradi večje obdavčitve naj bi tako študenti oziroma dijaki namesto dosedanjih sto evrov prejeli 84,5 evra. Posamezni študent pa bi si v zameno za plačevanje prispevkov z zaslužkom približno 910 evrov bruto prislužil mesec pokojninske dobe, z zaslužkom nekaj več kot 1820 evrov bruto pa dva meseca pokojninske dobe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.