Slovenija
26 ogledov

Tudi oni bi stavkali

Branimir Štrukelj Boštjan Tacol
Sviz. Zavračajo nekatere varčevalne ukrepe vlade.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) je včeraj v dogovoru z drugimi sindikati konfederacije sindikatov javnega sektorja pozival k stavki, saj se ne strinjajo z ukrepi, ki jih predlaga vlada: zmanjševanje kakovosti javnega šolstva, kulture in znanosti ter zniževanje plač javnih uslužbencev. Člani bodo med 2. in 11. aprilom glasovali za stavko ali proti njej, nečlani se bodo do nje opredelili. Stavka bo sicer 18. aprila z začetkom ob 7. uri. Nato bo stavkovni odbor, ki ga vodi Jelka Velički, odločil o nadaljevanju.

Predsednik zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič pa namesto neustreznih varčevalnih ukrepov vlade med drugim predlaga uvedbo dveh novih dohodninskih razredov in enotnega davka na nepremičnine za 
vso družino.

Komentarjev 2
  • deželan 14:01 31.marec 2012.

    Prav nevzdržno je kako sindikat zagovarja plače po izobrazbi in ne po uspehu. Visoka kvaliteta pa se kaže po doseženih uspehih !! Če želimo obdržati vse kot je se mora dvigniti povprečno plačo v gospodarstvu na cca 2.500€, ...prikaži več le tako se da pokriti proračunski primanjkljaj. Postavlja se vprašanje, ali je javni sektor pripravil populacijo ki dela v gospodarstvu do te stopnje da lahko nudijo produkte z tako dodano vrednostjo, da bi si izplačevali tako velike plače, ki bi pokrile vso porabo .

  • deželan 20:03 30.marec 2012.

    Od leta 2000 do 2010 se je BDP povečal za 52%, pa še vedno ni dovolj za pokrivanje izdatkov države. Sindikat pa pravi, da so si kljub temu odrekali pa čeprav imajo povprečno plačo od gospodarstva večjo za 20%, ...prikaži več odpuščanja v tem sektorju ni je le vsako leto dodatno zaposlovanje. Od vlade zahtevajo še večje prilive davkov, torej jim je popolnoma vseeno za sodržavljane le njim se ne sme nič zgoditi. Če so tako dobri naj svoje usluge nudijo še čez mejo !