Slovenija
31 ogledov

Tudi onkološki bolniki čakajo

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l Nik Rovan
Neučinkovito zdravstvo. Bolniki se najbolj bojijo še daljših čakalnih dob.

Brez ministra. "Poglejte, kakšno zanimanje je za evroposlance, nikogar pa ni, ki bi bil pripravljen sprejeti zdravstveni resor," pravi zdravnica družinske medicine Danica Rotar Pavlič. Včeraj je v svoji ambulanti pregledala 75 bolnikov, med njimi vnovič bolnika z rakom ledvic, ki so mu diagnozo postavili novembra. "Univerzitetni klinični center mu do danes ni poslal datuma, ko ga bodo začeli zdraviti. Bolniki ne morejo več čakati, da se politika pokolje med sabo. Ministra, ki bo uredil razmere, potrebujemo takoj," poudarja Rotar Pavličeva, ki je tudi sama pripravljena oditi na ulico protestirat proti vladi.

Vse več pritožb

"Bojimo se, da se bodo čakalne vrste podaljšale in da ne bomo dobili najboljše obravnave," strah onkoloških bolnikov zaradi neučinkovite zdravstvene politike povzema Mojca Senčar. Ravno predolge čakalne dobe so težava, zaradi katere se je število pritožb bolnikov zastopnikom njihovih pravic lani najbolj povečalo. "Lani smo prejeli 62 odstotkov več pritožb bolnikov kot leto prej. Medtem ko jih je bilo na račun čakalnih dob, spreminjanja stopenj nujnosti in ažuriranja čakalnih seznamov predlani 11 odstotkov, jih je bilo lani že več kot 21 odstotkov," pravi ljubljanska zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore.

Podatki. Po kakovosti zdravstva je Slovenija med 35 državami na 18. mestu. 25 odstotkov manj zdravnikov imamo kot sicer v Evropski uniji (EU), za posameznika v zdravstvu namenimo 1.800 evrov; povprečje EU je 2.500 evrov. Podatke so predstavili na konferenci Kakšno zdravstvo si želimo.

Komentarjev 2
  • titty 09:44 15.april 2014.

    Do zdaj smo imenovali zdravstvo nekaj, kar je bila korupcija, kraja, goljufanje,.. zdravnike ne zanima zdravje ljudi, denar jih zanima pa nič drugega! Zdravnikova prisega je so samo zaradi lepšega, da se počutijo kot bogovi v belem. Je pa res, ...prikaži več da je še vedno nekaj zdravnikov, ki niso podlegli tem kojotom in so pošteni!

  • mirko 09:12 15.april 2014.

    Zdravnica se ne zaveda v kakšnem stanju je naše gospodarstvo, ki vse to plačuje. Za bolnike z težkimi boleznimi mi je pa res žal za dolge čakalne vrste. Za njihovo stisko so pa krivi politiki z sprego v gospodarstvu, ki ...prikaži več so se šli pajdaški kapitalizem in s tem uničili tri četrt gospodarstva, ta praksa se pa na grozo še celo nadaljuje. Torej situacija se bo v prihodnosti še zelo poslabšala, ker bo še veliko manj denarja za zdravstvo, na žalost.