Slovenija
33 ogledov

Tudi opekline dihalnih poti

Koncentracije ozona nad 180 mikrogramov na kubični meter lahko povzročijo zaplet Žurnal24 main
Ozon. Do sobote visoke koncentracije.

"Pričakujemo, da bodo koncentracije ozona v zraku visoke še do sobote," opozarja Anton Planinšek iz Agencije RS za okolje (Arso).

Najvišje bodo po njegovih besedah na Primorskem, kjer bodo lahko tudi tik pod opozorilno vrednostjo 180 mikrogramov na kubični meter, od nedelje pa bo koncentracija zaradi napovedane oblačnosti padla.

Ciljna vrednost 120 mikrogramov na kubični meter je po vsej državi presežena že od ponedeljka.

Upad pljučne funkcije
"Ozon draži dihalne poti, lahko povzroči celo opekline dihalnih poti," pravi Peter Otorepec z inštituta za varovanje zdravja. Dolgoročno lahko povzroči blago vnetno reakcijo, ta pa čez leta napreduje v propad dela pljuč.

"Pri ljudeh, ki so več let v nekem kraju s povečano koncentracijo ozona, opažamo upad pljučne funkcije," opozarja in dodaja, da pri astmatičnih bolnikih povzroča astmatične napade.

Koncentracije ozona so najvišje med 12. in 16. uro, na Primorskem med 12. in 18. uro, opozarjajo na Arsu. Zunanje dejavnosti in dela naj se zato izvajajo v jutranjih urah.

"Koncentracija ozona je v notranjosti nizka, zato naj ljudje zračijo le v jutranjih ali večernih urah," svetuje Otorepec. Napoved koncentracije ozona najdete na spletni strani Arso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.