Slovenija
12 ogledov

Tudi otroci brez zavarovanja

Zdenka Čebašek Travnik Danilo Türk
1/4
Žurnal24 main
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je predsedniku republike Danilu Türku predala Letno poročilo varuha za leto 2009.

Odgovor na vprašanje, ali je Slovenija še socialna država, je povezan z učinkovitim in kakovostnim sistemom socialne pomoči, je po prejemu poročila varuha človekovih pravic dejal predsednik republike Danilo Türk.

Varuhinja se v poročilu za leto 2009 sprašuje, ali je Slovenija še socialna in tudi pravna država. Toda pri tem vprašanju ne gre toliko za občutljivost kot za učinkovitost socialnih pomoči, je v izjavi za javnost po prejemu poročila varuha človekovih pravic, ki mu ga je predala varuhinja Zdenka Čebašek-Travnik, dejal Türk.

Izpostavil je vprašanje socialnih transferjev, ki so "znatni, vprašanje pa je, ali so najbolje organizirani". Vlada tu po njegovih besedah najavlja boljše rešitve in to je priložnost, "da bodo socialni transferji pomagali tistim, ki jih najbolj potrebujejo". "Tu bo socialna država na preizkušnji," opozarja predsednik republike.

Po njegovih besedah bi nas moralo skrbeti, da je čedalje več ljudi, ki imajo težave z dostopom do zdravstvenih storitev, pri čemer izpostavlja, da nekateri otroci nimajo zdravstvenega zavarovanja. Opozoril je še na problematiko, ki je nastala z umikanjem soglasij zdravnikov za delo prek polnega delovnega časa. Türk ocenjuje, da so primerne organizacijske in strokovne rešitve za vprašanje dežurstev možne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.