Slovenija
46 ogledov

Tudi Pavel Gantar na sprehodu o težavah

Urbani sprehod Jane's Walk
1/7
Anže Petkovšek
Z ogledom naselja atrijskih hiš Murgle se je danes začela serija urbanih sprehodov Jane's Walk 2012, ki bodo potekali v Ljubljani, Celju, Idriji, Kopru, Kamniku, Piranu in Škofji Loki. Vodenim sprehodom se lahko pridružite tudi jutri.

"Smo še na sprehodu, smo zadovoljni, predvsem zato, ker se urbani sprehodi širijo tudi izven Ljubljane. Niso turistično mestni, ampak po stanovanjskih območjih. Sprehodi pa trajajo dlje kot je bilo mišljeno. Trenutno smo še z gosti z univerze za tretjo življenjsko obdobje ter društvom za slepe in slabovidne. Danes imamo specifičen pogled, saj gre osebe, ki imajo drugačne težave kot običajni sprehajalci," je za zurnal24.si povedala Maja Simoneti, slovenske predstavnica Jane´s Walk 2012.

Na Poljanah se jih je danes sprehajalo okoli 20, nam je še zaupala. Dopoldan so bili sprehodi tudi v Mostah, Murglah in Škofji Loki, ob osmi uri zvečer se bodo na sprehod podali v Piranu.

Inštitut za politike prostora tudi letos v sodelovanju z lokalnimi partnerji pripravlja urbane sprehode Jane's Walk, namenjeni pa so ozaveščanju javnosti o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora.

Urbani sprehodi Jane's Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki so namenjeni povezovanju prebivalcev s sosesko, spodbujanju pripadnosti območju bivanja in ozaveščanju o pomenu mestnih četrti. Obenem so priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se dnevno soočajo stanovalci, omogočajo pa tudi oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Kam na sprehod?

Jutri bodo sprehodi dopoldan potekali v Fužinah, ob 14. uri bodo odrinili izpred Kina Šiška, tri ure kasnejepa izpred Tobačne.

Ideja Jane's Walk se je porodila v Torontu, kjer so prve sprehode organizirali leta 2007. Od leta 2009 sprehode gosti tudi vedno več mest izven Kanade. Tako so lani organizirali že 511 sprehodov po 75 mestih v 15 državah.

Komentarjev 3
  • izvedenec 10:13 06.maj 2012.

    Gantar govori o težavah; kako? ko je bil na položajih, je smrdelo po mega korupciji, on pa se je obnašal, kot bi bili v raju; nikoli ni omenil korupcije; še usrau se je in jokal zaradi granitk, nič mu ni dalo mislit

  • SLOCowboy 21:23 05.maj 2012.

    Te Murgle zgledajo kot barakarsko naselje :)

  • Darko 20:20 05.maj 2012.

    Kdo je Pavel Gantar?