Slovenija
40 ogledov

Tudi plinski s kamerami

LPP Saša Despot
Mestni avtobusi. LPP kupuje 20 avtobusov na zemeljski plin. Vse več snemanja potnikov.
89 avtobusov LPP od 215 je opremljenih s kamerami. Sistem za štetje potnikov pa je vgrajen v 13 avtobusih.

Ljubljanski potniški promet (LPP) je objavil razpis za nakup prvih 20 avtobusov, ki kot gorivo uporabljajo stisnjeni zemeljski plin (CNG). Ti so, kot pravijo na LPP, “učinkovitejši, tehnično zanesljivejši in cenejši od hibridnih, pa tudi gorivo je cenejše”, hkrati pa je res, da porabijo več goriva. A na LPP ocenjujejo, da se bo škodljiv vpliv izpustov na okolje z zamenjavo avtobusov, ki so starejši od 15 let, zmanjšal tudi do 80 odstotkov. Koliko sredstev je predvidenih za nakup plinskih avtobusov, na LPP pred zaključkom razpisa ne želijo povedati.

“Zaradi varnosti”

Avtobusi na CNG
Prednosti. Največja okoljska pridobitev je v tem, da ni izpustov delcev, manjših od desetih mikronov, ki so škodljivi za zdravje; prav tako so občutno manjši izpusti CO2. Tudi motor je tišji, pravijo na LPP.

V 12-metrskih avtobusih, ki jih kupuje LPP, morajo biti nameščene po štiri kamere za snemanje potniškega prostora. Zdaj je v voznem parku 89 s kamerami opremljenih avtobusov, v zgibnih jih je tudi po šest. Prva avtobusa so z njimi opremili pred šestimi leti, da bi bilo manj napadov na voznike in vandalizma ter tako več varnosti za potnike. “Število neprijetnih dogodkov se je zmanjšalo,” pravijo na LPP. Zagotavljajo, da imajo vsi avtobusi s kamerami pri vhodu opozorilno nalepko in da so podatke iz kataloga zbirke osebnih podatkov v skladu z zakonom posredovali informacijski pooblaščenki.

Koliko časa hranijo posnetke potnikov, nočejo povedati, “ker bi lahko kršitelji ta podatek izkoristili in organu pravice ne bo omogočena identifikacija”. Sicer je videogradivo zapečateno in ga posredujejo samo policiji na njeno zahtevo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.