Slovenija
73 ogledov

Tudi ponoči mejo prestopilo nekaj tisoč beguncev

Rigonce EPA
Nenapovedani prihodi beguncev in migrantov s Hrvaške se nadaljujejo. Po podatkih policije je do 6. ure zjutraj v Slovenijo vstopilo 4.189 ljudi.

 Po tem ko so policisti vso noč  organizirali prevoze migrantov iz Posavja v nastanitvene in sprejemne centre v notranjost države, pa po navedbah predstavnice PU Novo mesto Alenke Drenik že sprejemajo novo skupino migrantov, ki je prestopila zeleno mejo. "Na vlaku, ki je v bližino državne meje pripeljal nekaj po 5. uri, naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1339 migrantov."

Samo včeraj in danes je po ocenah policistov preko zelene meje pri Rigoncah v Slovenijo vstopilo okoli 13.000 tujcev. Vse so tja z vlakom pripeljali hrvaški državni organi in so jih nato - čeprav je v bližini zaprt mejni prehod Harmica-Rigonci - usmerili preko Sotle na polje, kjer so nato prisiljeni v čakanje na sprostitev kapacitet v sprejemnem centru Brežice in Dobova. Do tja se v policijskem spremstvu odpravijo peš, le za poškodovane, starejše in nekatere mame z otroki je organiziran prevoz. Po naporni noč utrujeni prišleki do Dobove tako hodijo približno pol ure, do Brežic pa kar štiri ure.

Nenapovedani avtobusi tudi v Cirkulanah

Nenapovedani prihodi beguncev in migrantov pa so se nadaljevali tudi v Podravju. Ob  2.10  uri  so  slovenski  policisti  na  območju  zaselka  Meje (občina Cirkulane),  pri  opravljanju  nalog  varovanja državne meje, opazili večjo skupino  migrantov,  ki  so  nedovoljeno  vstopili v Republiko Slovenijo iz Republike  Hrvaške. "Hrvaški  varnostni  organi  nas o prestopu tujcev nisoobveščali.  Pri  postopku  je  bilo ugotovljeno, da je v skupini okoli 1500 tujcev.  Tujci  bodo  z  avtobusi  prepeljani v ustrezne sprejemne centre," je pojasnil predstavnik PU Maribor Franci Zavirc.

Begunska kriza v Sloveniji | Avtor: Policija/Žurnal24 Policija/Žurnal24

V Avstrijo preko Šentilja, Gornje Radgone in Jesenic

Po vstopu v državo je beguncev prepeljana v namestitvena centra v Šentilju in Gornji Radgoni, ki sta od avstrijske meje oddaljena le okoli sto metrov. Po dogovoru z avstrijskimi policisti tja usmerjamo določeno število ljudi.

begunci | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Da bi razbremenili oba centra, pa sta se Slovenija in Avstrija dogovorile še za izstopno točko na Jesenicah. Tako so včeraj iz Dobove proti Jesenicam v organiziranem spremstvu policije z  odobritvijo avstrijskih varnostnih organov napotili izredni potniški vlak, ki je v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. "Vseh 600 migrantov so na vlaku iz Dobove so ob 22.40 na zelesniski postaji na Jesenicah prevzeli avstrijski varnostni organi, v istih potniskih vagonih pa so ze zapustili območje Slovenije," še še navedel Bojan Kos, predstavnik PU Kranj.

Komentarjev 1
  • h3o 18:37 25.oktober 2015.

    še malo, pa bo nastala žila migrantov v evropo...