Slovenija
167 ogledov

Tudi pri nas lahko kupite delnice Facebooka

Zuckerberg, 24, sedaj napoveduje premišljeno spremembo pogojev uporabe. Žurnal24 main
Na ameriški borzi Nasdaq je steklo trgovanje z delnicami priljubljenega spletnega družbenega omrežja Facebook. Največja prva javna ponudba v tehnološkem sektorju doslej je pritegnila ogromno pozornosti.

Takoj ob začetku trgovanja je bila delnica Facebooka vredna 42,05 dolarja, nato pa se je tečaj nekoliko umiril. Ob koncu trgovanja pa je bila vrednost delnice 38,23 dolarja. Na koncu prvega trgovalnega dne so tako pridobile 23 centov

Lastnika je zamenjalo okrog 500 milijonov delnic podjetja (simbol FB), ki je bilo na koncu trgovalnega dne vredno 105 milijard dolarjev, kar je več kot so vredna na primer podjetja Amazon.com, McDonalds, Hewlett-Packard in Cisco Systems.

Minimalno povišanje začetne cene delnice pomeni, da je bila ta dobro ocenjena. Višjo rast pa je morda preprečila tudi količina izdanih delnic. Facebook je ponudil v prodajo 20 odstotkov delnic, ki jih ima na razpolago, kar je bilo dovolj za zadovoljitev povpraševanja.

Google je na primer ob prvi uvrstitvi svojih delnic na borzo leta 2004 ponudil le 7,2 odstotka vseh delnic, povpraševanje pa je bilo večje in cena je prvega dne porasla za 18 odstotkov.

Trgovanje se je začelo z zamudo

Trgovanje z delnicami se je sicer začelo z okoli pol ure zamude, za katero so bile krive tehnične težave. Te naj bi nastopile zaradi preobremenjenosti sistema.

Začetek trgovanja Facebooka na borzi je simbolično obeležil soustanovitelj in prvi mož podjetja Mark Zuckerberg.

Ta je namreč iz prostorov podjetja kako uro in pol pred začetkom kotacije na daljavo pozvonil z zvoncem, ki je naznanil začetek trgovanja na borzi v New Yorku.

Pri tem ga je obdajala velika množica zaposlenih, med katerimi si iz pohoda podjetja na borzo številni obetajo precejšen zaslužek.

Največja prva javna ponudba v tehnološkem sektorju

Facebookova prva javna ponudba delnic velja za največjo prvo javno ponudbo v tehnološkem sektorju doslej in za eno največjih javnih ponudb delnic kakšnega ameriškega podjetja doslej.

Na voljo je okrog 421 milijonov delnic, v primeru velikega povpraševanja pa bo t.i. vpisnikom, to je konzorciju investicijskih bank, ki dejansko izvedejo prvo prodajo, na voljo dodatnih do 63 milijonov delnic.

Delnice upravljavca največjega spletnega družbenega omrežja pod oznako FB kotirajo na ameriški borzi Nasdaq, na kateri kotira veliko največjih tehnoloških podjetij na svetu.

Več kot 900 milijonov aktivnih uporabnikov

Facebook ima več kot 900 milijonov aktivnih uporabnikov. Če bi bil država, bi se po številu prebivalcev uvrščal na mesto tretje največje na svetu: takoj za Kitajsko in Indijo.

Sicer največ uporabnikov priljubljenega družbenega omrežja prihaja iz ZDA, 157 milijonov. Pred kratkim se je na drugo mesto zavihtela Brazilija s 47 milijoni, sledi pa Indija s 45,8 milijona uporabnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.