Slovenija
24 ogledov

Tudi pri nas naval na 75W žarnice

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Od 1. septembra dalje prodajalci ne bodo mogli več naročati žarnic z močjo 75 vatov. V Sloveniji opazno večje povpraševanje in nejevolja zaradi novih sprememb.

Kot so nam povedali v Bauhausu, Merkurju in Baumaxu, je sicer opazno večje povpraševanje po 75-vatnih žarnicah, a ne gre za kakšna večja odstopanja. "Ljudje precej sprašujejo in se odločajo za alternative ali halogenske žarnice. Mi smo dobavo 75-vatnih prekinili že lani," so nam povedali v Bauhausu. V Baumaxu pa so dodali, da kupci za najbolj pogoste alternative izberejo 60-vatne žarnice, številni pa sprašujejo po stovatnih, ki so jih sicer že lani umaknili iz prodaje.

Kot smo že pisali, regulativa Evropske unije v duhu zmanjševanja porabe električne energije predvideva, da bodo postopoma do leta 2012 iz prodaje izginile vse žarnice. Nadomestile jih bodo varčnejše, trpežnejše, a tudi precej dražje sijalke. Evropsko združenje proizvajalcev svetil je poročalo, da si v zadnjih tednih kupci delajo prave zaloge žarnic, saj je prodaja narasla kar za 35 odstotkov. Največji naval je opaziti v Nemčiji, Avstriji in na Poljskem.

Prodajalci bodo lahko 75W žarnice prodajali tudi po 1. septembru, a le do odprodaje zalog. Naslednje leto bodo iz prodajnih polic umaknili še 60W žarnice.

Na dan morajo goreti najmanj tri ure
Sijalke med kupci niso preveč priljubljene, in to ne le zaradi cene. Po ocenah poznavalcev oddajajo slabšo svetlobo od primerljivih klasičnih žarnic. Imajo še eno opazno slabost: "Na dan morajo neprestano goreti najmanj tri ure, da je od njih pravi učinek. V nasprotnem primeru je njihova življenjska doba precej krajša. Za en vžig se namreč življenjska doba zmanjša za skoraj mesec dni, sicer pa zdržijo do osem let," so nam povedali v Baumaxu. Naslednja sprememba nas čaka točno čez eno leto, ko bodo iz prodajnih polic umaknili tudi 60-vatne žarnice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.